Încep Plățile pentru Ajutorul Național Tranzitoriu din Sectorul Vegetal!

Încep Plățile pentru Ajutorul Național Tranzitoriu din Sectorul Vegetal!
Cuprins

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat demararea procesului de autorizare a plăților pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT) destinate sectorului vegetal pentru anul de cerere 2023. Acest anunț vine în urma stabilirii cuantumurilor aferente acestor forme de sprijin de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a declarat că începând de astăzi au fost deblocate plățile pentru ANT-urile din sectorul vegetal, iar în curând vor intra și cele destinate sectorului zootehnic. 

Până în prezent, au fost luate în calcul 180.000 de dosare, iar procesul de autorizare va continua cu dosarele eligibile pentru ecoschema de înverzire PD – 04. Astfel, până în acest moment, au fost autorizați la plată 164.885 de fermieri, beneficiind de o sumă totală de 30.969.641,87 lei.

Conform Hotărârii de Guvern nr. 125/16.02.2024, valoarea plafonului alocat pentru ANT în sectorul vegetal pentru anul de cerere 2023 este de 88.126,943 mii euro, asigurat de la bugetul de stat, prin MADR. 

Plățile se vor efectua în lei, la un curs valutar de 4,9735 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 29 septembrie 2023.

Directorul general al APIA, Cornel Turcescu, a menționat că procesul de autorizare continuă în ritm susținut, urmărindu-se finalizarea tuturor dosarelor eligibile pentru acordarea ajutorului național tranzitoriu în sectorul vegetal.

image -

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.