Întâlnire cu Ambasadorul Chinei! Cum va Afecta asta Sectorul Agricol?

ambasadorul chinei
Cuprins

În data de 6 noiembrie 2023, secretarul de stat Adrian Pintea a publicat o postare pe pagina sa de Facebook, unde menționează detalii cu privire la întâlnirea cu ambasadorul Chinei, Han Chunlin. 

Informațiile publice cunoscute până la acest moment, se rezumă la cuvintele scrise de acesta pe rețelele de socializare.

“Am primit la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o delegație la nivel înalt din R.P. Chineză, condusă de E.S. ambasador Han Chunlin.  

 Temele aflate pe agenda discuțiilor au vizat: 

✔ măsuri și politici pentru dezvoltarea agriculturii

✔ reducerea emisiei de carbon

✔ propuneri de colaborare bilaterală

✔ proiecte concrete

 În deschiderea întâlnirii, am apreciat dialogul bilateral constant la toate nivelurile de la cel mai înalt – instituțional, până la cel interpersonal și am declarat că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale asigură sprijinul instituțional pentru o bună reprezentare a sectorului agricol românesc și a oportunităților de colaborare între agenții economici. 

 Agricultura joacă un rol important în România, raportat la mărimea populației rurale și la gradul de ocupare a forței de muncă. 

Totodată, am menționat că prin modernizarea sectorului agroalimentar, România poate să aibă o economie tehnologizată, profesionalizată și sustenabilă, iar în acest sens,  proiectele pe care MADR le are în vedere vizează o mai bună mobilizare a resurselor locale și o strategie de dezvoltare a infrastructurii, serviciilor și patrimoniului rural. 

Anul 2023 marchează o nouă abordare în România a Politicii Agricole Comune, iar necesitatea modernizării sectorului rural din România se bazează în esență pe Planul Național Strategic al României pentru perioada 2023 – 2027.

Partea română a afirmat că dezvoltarea și diversificarea colaborării bilaterale în domeniul agriculturii reprezintă obiective prioritare ale preocupărilor MADR, destinate consolidării și aprofundării relațiilor tradiționale și dovedesc disponibilitatea pentru schimburi comerciale și investiții.

La rândul său, E. S. ambasadorul R.P. Chineză a transmis aprecierea sa pentru relațiile tradiționale de cooperare cu țara noastră și și-a manifestat interesul pentru aprofundarea schimburilor comerciale și adâncirea dialogului asupra protecției mediului și agriculturii ecologice. 

În încheierea discuțiilor, am propus ca acțiunile de cooperare pe domeniul agricultură, dezvoltare rurală și industrie alimentară, atât în format bilateral, cât și multilateral să aibă în vedere doar proiecte concrete cu beneficii reale pentru fermieri și institute de cercetare.” menționează acesta în ultima sa postare. 

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.