Produsele Lactate și Vinul ar putea fi Afectate de Investigațiile Antisubvenții!

Produsele Lactate și Vinul ar putea fi Afectate de Investigațiile Antisubvenții
Cuprins

China a avertizat că va lua măsuri de răzbunare împotriva Uniunii Europene dacă blocul continuă investigațiile care vizează subvențiile acordate companiilor chineze, potrivit declarațiilor făcute de Camera de Comerț Chineză către UE (CCCEU). 

Reprezentând mii de companii chineze active în Europa, CCCEU a exprimat sâmbătă preocupări legate de contramăsurile pe care China le-ar putea adopta.

Contextul Tensiunilor

Contextul acestor tensiuni include investigații recente ale UE asupra companiilor chineze din sectoarele echipamentelor de securitate și producției de turbine eoliene, precum și o investigație în curs referitoare la vehiculele electrice fabricate în China. Aceste măsuri sunt parte a eforturilor UE de a reglementa subvențiile străine care ar putea distorsiona piața internă.

Un aspect semnificativ al disputei îl reprezintă potențialul impact asupra agriculturii. Conform unui articol recent publicat de Yuyuan Tantian de la China Media Group, există posibilitatea ca produsele agricole europene, cum ar fi vinul și produsele lactate, să fie afectate de măsurile de răspuns ale Chinei. „Având în vedere subvențiile substanțiale în agricultura UE, aceste produse ar putea fi prinse în focul încrucișat,” se menționează în articol.

Ding Chun, directorul Centrului de Studii Europene de la Universitatea Fudan, a criticat acțiunile UE ca fiind „nedrepte și inechitabile”, menționând că cererea pentru vehicule cu energie nouă este în creștere rapidă atât în China, cât și la nivel global. El a sugerat că este esențială găsirea unei soluții rezonabile pentru a evita un scenariu de pierdere-pierdere, cum ar fi un război comercial.

Într-un gest de apărare a intereselor producătorilor săi, ministrul Comerțului din China, Wang Wentao, a declarat recent în Paris că guvernul chinez va susține producătorii de vehicule electrice în apărarea drepturilor și intereselor lor, evidențiind contribuția industriei la combaterea schimbărilor climatice.

Rămâne de văzut cum vor evolua aceste tensiuni și dacă cele două puteri vor reuși să negocieze o soluție care să evite repercusiuni comerciale nedorite. Între timp, Comisia Europeană a închis ancheta în cazul a două companii chineze care s-au retras recent de la o licitație pentru construirea unei ferme solare în România, un gest care poate sugera un pas înapoi în această confruntare dintre cele două.

Una dintre companii este un consorțiu între Enevo Group din România și Longi Solar Technologie GmbH, o subsidiară germană a producătorului chinez de panouri solare Longi Green Energy Technology Co Ltd, iar cealaltă este compusă din două filiale ale Shanghai Electric Group Co Ltd.

Sursa: Chinadaily