Agricultura –  Sectorul cu cele mai mari Scăderi ale Ratei Locurilor de Muncă Vacante

Agricultura - Sectorul cu cele mai mari Scăderi ale Ratei Locurilor de Muncă Vacante
Cuprins

În primul trimestru al anului 2024, cele mai ridicate rate ale locurilor de muncă vacante au fost înregistrate în sectorul de producție și furnizare de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (1,53%), intermedieri financiare și asigurări (1,51%), precum și în distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare și activități culturale și recreative (1,36% fiecare). Aproximativ 23% din totalul locurilor de muncă vacante s-au concentrat în industria prelucrătoare, cu 8.100 posturi vacante și o rată de 0,74%.

Sectorul public a cumulat peste 19% din totalul locurilor de muncă vacante. În sănătate și asistență socială, respectiv în administrația publică, au fost disponibile câte 3.000 de locuri vacante, în timp ce în învățământ s-au înregistrat 700 de locuri vacante. Cele mai mici rate ale locurilor de muncă vacante au fost în învățământ (0,20%), industria extractivă (0,25%) și agricultură, silvicultură și pescuit (0,37%).

Cele mai puține locuri de muncă vacante s-au regăsit în tranzacții imobiliare și industria extractivă (100 de locuri vacante fiecare) și alte activități de servicii (200 de locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul anterior, cele mai mari creșteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au observat în construcții (+0,28 puncte procentuale), urmate de distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor și sănătate și asistență socială (+0,18 puncte procentuale fiecare). În ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante, construcțiile au înregistrat o creștere de 1.300 locuri, iar sănătatea și asistența socială au crescut cu 700 locuri vacante, urmate de transport și depozitare și activități de servicii administrative și suport, fiecare cu câte 400 locuri vacante.

În schimb, cele mai semnificative scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante au fost în tranzacții imobiliare (-0,14 puncte procentuale) și comerț cu ridicată și amănuntul, reparații auto și motociclete (-0,13 puncte procentuale), această din urmă activitate înregistrând și cea mai mare scădere a numărului locurilor vacante (-1.100 locuri). Comparativ cu același trimestru din anul anterior, cele mai mari scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în tranzacții imobiliare (-0,84 puncte procentuale), administrație publică (-0,80 puncte procentuale) și activități de servicii administrative și suport (-0,58 puncte procentuale).

Cele mai mari scăderi ale numărului de locuri de muncă vacante au fost în industria prelucrătoare (-2.900 locuri), administrație publică (-2.200 locuri) și activități de servicii administrative și suport (-1.800 locuri). La polul opus, cele mai semnificative creșteri ale ratei locurilor de muncă vacante au fost în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+0,31 puncte procentuale) și alte activități de servicii (+0,17 puncte procentuale). 

În ceea ce privește numărul de locuri vacante, cele mai mari creșteri s-au regăsit în sectorul hotelier și restaurante (+400 locuri vacante) și construcții (+300 locuri vacante).

Date pe Grupe de Ocupații

În trimestrul I 2024, cele mai ridicate valori ale ratei și numărului de locuri de muncă vacante au fost înregistrate în rândul specialiștilor din diverse domenii (0,80%, respectiv 9.600 locuri vacante) și muncitorilor calificați (0,78%, respectiv 5.200 locuri vacante). 

Cele mai mici valori au fost pentru lucrătorii calificați în agricultură, silvicultură și pescuit (0,33%, respectiv 100 locuri vacante) și pentru membri ai corpului legislativ, executiv, înalți conducători ai administrației publice și funcționari superiori (0,42%, respectiv 1.600 locuri vacante).

Evoluții comparativ cu Perioadele Anterioare

Comparativ cu trimestrul precedent, cele mai mari creșteri atât ale ratei, cât și ale numărului locurilor de muncă vacante s-au înregistrat la muncitorii calificați și operatorii de instalații și mașini, asamblori de mașini și echipamente (+0,15 puncte procentuale, respectiv +1.100 locuri vacante, și +0,12 puncte procentuale, respectiv +700 locuri vacante). 

Pe de altă parte, cele mai mari scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au observat la lucrătorii calificați în agricultură, silvicultură și pescuit (-0,08 puncte procentuale) și la lucrătorii din servicii (-0,07 puncte procentuale), cea din urmă categorie înregistrând și o scădere semnificativă a numărului locurilor vacante (-700 locuri vacante).

Comparativ cu același trimestru al anului anterior, toți indicatorii au înregistrat scăderi. Cele mai mari diminuări ale ratei locurilor de muncă vacante au fost la funcționarii administrativi (-0,39 puncte procentuale) și ocupațiile elementare (-0,38 puncte procentuale). În termeni de număr de locuri vacante, cele mai mari scăderi au fost în rândul specialiștilor din diverse domenii (-4.000 locuri vacante) și ocupațiilor elementare (-2.600 locuri vacante).

Sursa: News