MADR și Cooperativele Agricole Caprirom Sud Muntenia extind proiectul „Poftim, din România” pe malurile Mării Negre!

MADR și Cooperativele Agricole Caprirom Sud Muntenia extind proiectul „Poftim, din România” pe malurile Mării Negre!
Cuprins

Ionuț Diaconeasa, consilier în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), a anunțat extinderea proiectului „Poftim, din România” al Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia pe litoralul Mării Negre. Proiectul, desfășurat în colaborare cu MADR, va organiza târguri și expoziții pentru a promova produsele agroalimentare românești pe parcursul acestei veri.

„Proiectul «Poftim, din România», lansat anul trecut în București de Ziua Națională a României, își extinde aria de desfășurare. Acesta a fost conceput pentru a putea fi replicat în întreaga țară, cu scopul de a stimula consumul de produse agroalimentare românești. Consumatorii vor avea astfel garanția calității și trasabilității produselor, iar inițiativa încurajează și consumul direct de la ferme, promovând lanțul scurt alimentar”, a explicat Diaconeasa.

Evenimentele de promovare desfășurate până acum în curtea MADR și în sectoarele 3 și 4 din București, precum și la târgurile AGRARIA din Cluj-Napoca și AGRIPLANTA, au avut un succes considerabil. „Fiecare eveniment este tematic, respectând tradițiile românești și aducând în fața consumatorilor elemente de folclor, port popular și obiceiuri vechi din toate regiunile țării. Datorită succesului acestor evenimente, au apărut solicitări pentru organizarea lor și în alte zone ale țării. Parteneriatul va continua pe tot parcursul sezonului estival pe litoralul Mării Negre”, a subliniat consilierul MADR.

Acesta a adăugat faptul că produsele românești recunoscute pentru calitatea lor la nivel european servesc drept inspirație pentru alți producători și procesatori din industria alimentară. „Mulți producători și-au manifestat intenția de a obține recunoașterea calității pentru produsele procesate din materie primă autohtonă, aducând astfel plusvaloare produselor finite”, a punctat el.

Weekendul trecut, în curtea MADR, a avut loc „Târgul de 1 iunie – Gustul copilăriei de la MADR”, parte a proiectului „Poftim, din România”.

Conform datelor MADR, România are în prezent 765 de produse tradiționale atestate, majoritatea fiind produse din carne (309), lapte (140), legume și fructe (124), panificație (120), pește (30) și băuturi (35).

La nivel european, România are 13 produse recunoscute și protejate, dintre care 11 au Indicație Geografică Protejată (IGP), unul are Denumire de Origine Protejată (DOP), iar unul este înregistrat ca Specialitate Tradițională Garantată (STG).

Alte produse care ar putea fi înregistrate la nivel european includ Telemea de Vaideeni, Brânza de burduf de Bran, Gemul de rubarbă, Brânza de Gulianca, Virșli de Hunedoara, Salam de Nădlac, Usturoiul de Copălău, Ceapa de Pericei, Șunca ardelenească, Varza de Toboliu, Berea nemțeană, Cobza cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prunele afumate de Sâmburești, Cârnații oltenești și Merele de Voinești.

În total, dintre cele 1.760 de produse alimentare din statele-membre înregistrate în sistemele de calitate europene, doar 13 sunt românești.

Sursa: Economica