Ministerul Agriculturii Asigură Că Tehnologia de Combatere a Grindinei Protejează Mediul!

Ministerul Agriculturii Asigură Că Tehnologia de Combatere a Grindinei Protejează Mediul!
Cuprins

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a venit cu precizări importante în urma îngrijorărilor publice legate de impactul tehnologiei de combatere a grindinei folosind rachete asupra mediului. Informațiile recente susțin că această metodă este în concordanță cu normele de protecție a mediului adoptate de România, respectând angajamentele față de politicile europene.

Evaluările efectuate de Universitatea București – Facultatea de Geografie, în colaborare cu Centrul de Cercetare și Consultanță ENVICONS Consulting, SC Electromecanica Ploiești SA și SC Blumenfield SRL, au demonstrat că tehnologia rachetelor antigrindină utilizată în cadrul Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (SNACP) nu prezintă efecte negative asupra mediului. Studiile arată că activitățile de intervenții active în atmosferă (IAA) nu afectează apă, solul sau biodiversitatea.

Pentru un grup de combatere ce acoperă 170.000 hectare, utilizarea a 700 de rachete pe an rezultă în emisii minore de poluanți, printre care 0,14 g/ha de aerosoli totali, 0,02 g/ha de iod, 0,05 g/ha de iodură de argint (AgI), și 0,4 g/ha de CO2. Comparativ cu alte activități industriale, aceste cifre sunt semnificativ mai scăzute, echivalentul poluării fiind comparabil cu cel al șase tractoare ce parcurg 50.000 de kilometri.

De asemenea, comparația emisiilor de compuși de azot cu cele ale unui autoturism Euro 6 care parcurge 100.000 km indică un număr de 174,8 autoturisme pentru echivalența poluării generate de întregul program antigrindină.

În 2019, un program experimental de mică amploare privind creșterea precipitațiilor a arătat că biodiversitatea în perimetrele monitorizate, inclusiv în ariile protejate din rețeaua Natura 2000, nu a fost afectată.

MADR insistă că Româna utilizează tehnologii care protejează mediul și sănătatea publică, chiar și în contextul metodelor inovative de prevenție și intervenție în fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi grindina.

Pe site-ul nostru vei găsi de la ministerul agriculturii, ultimele stiri actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.