Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, Contrazice Propunerea CCIR: Fermierii cu Suprafețe Sub 100 ha Vor Primii Subvenții și După 2024!

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, Contrazice Propunerea CCIR: Fermierii cu Suprafețe Sub 100 ha Vor Primii Subvenții și După 2024
Cuprins

În cadrul unei emisiuni de pe Realitatea PLUS, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a respins zvonurile conform cărora fermierii care lucrează sub 100 de hectare nu ar mai primi subvenții agricole prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Dezbaterea a fost generată de propunerea președintelui Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, care a cerut tăierea subvențiilor pentru acești fermieri.

În discuția cu fermierul Valentin Popa, Prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, ministrul Barbu a subliniat că fermierii cu suprafețe sub 100 de hectare vor primi subvenții din partea statului și a Uniunii Europene și și-a exprimat încrederea că aceste subvenții vor continua și după anul 2024. El a catalogat zvonurile drept „semnale date de campania electorală” și a precizat că Programul Național de Tranziție, desfășurat între 2023 și 2027, susține acordarea subvențiilor pentru orice român care cultivă peste un hectar.

Propunerea lui Daraban a fost fundamentată pe argumentul că mediul de afaceri nu poate satisface apetitul de consum al statului, iar majorarea deficitului balanței comerciale ar trebui să genereze reconsiderarea acordării subvențiilor fermierilor cu suprafețe mici.

Însă, ministrul Barbu a respins această abordare și a asigurat sprijinul continuu pentru fermierii cu exploatații mai mici de 100 de hectare, considerând că asocierea în agricultură ar trebui să fie promovată, dar nu prin eliminarea subvențiilor.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.