Noi Ajutoare Financiare pentru Crescătorii de Porci și Păsări!

Noi Ajutoare Financiare pentru Crescătorii de Porci și Păsări!
Cuprins

Guvernul României a aprobat, în ședința din 25 ianuarie 2024, o Ordonanță de urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea crescătorilor din sectorul suin și avicol. Măsura vine ca răspuns la criza generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și are ca scop compensarea pierderilor cauzate de creșterea prețurilor la furaje, combustibil și alte costuri.

Valoarea totală alocată pentru fiecare întreprindere din sectorul suin și avicol nu depășește echivalentul în lei a 280.000 euro. Aceasta se traduce într-o valoare maximă a schemei de ajutor de stat de 126.694.400 lei pentru suine și 151.934.300 lei pentru păsări. 

Beneficiari ai schemei pot fi:

a) crescători de suine persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, precum și societăți agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și completările ulterioare, care au desfășurat activitate de îngrășare și/sau reproducție a suinelor, în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023;   

b) crescători de păsări persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, precum și societăți agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și completările ulterioare, care au desfășurat activitate de de reproducție și/sau incubație și/sau creștere a păsărilor pentru carne sau ouă, în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023.

Condițiile de eligibilitate pentru potențialii beneficiari sunt următoarele:

  • să dețină exploatație/exploatații autorizată/e sanitar – veterinar la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat;
  • să fi desfășurat activitate de creștere și/sau reproducție a suinelor în perioada 1 august 2022 – 31 august  2023 în exploatații autorizate sanitar – veterinar;
  • să fi desfăşurat activitate de reproducție și/sau incubație și/sau creștere a păsărilor în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023 în exploatații autorizate sanitar – veterinar.

Ajutorul de stat se acordă în funcție de capacitatea de producție în condiții minime de bunăstare, cu un cuantum propus de 100 euro/UVM, echivalent în lei. Această măsură vizează aproximativ 250 de beneficiari în sectorul suin și 310 în sectorul avicol, având în vedere nevoile acestor sectoare esențiale pentru agricultura românească.

Perioada de depunere a cererilor este de 30 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a ordonanței, iar termenul de plată este stabilit pentru 30 iunie 2024. Fondurile provin de la bugetul de stat, cu aprobarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru anul 2024.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.