Noi Focare de Pestă Porcină Africană în Județul Bihor!

Noi Focare de Pestă Porcină Africană în Județul Bihor!
Cuprins

Autoritățile din Bihor sunt în alertă după confirmarea a cinci noi focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porcii domestici, între 24 aprilie și 21 mai 2024. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor a raportat că, în urma analizelor efectuate de laboratoare naționale acreditate, numărul total al focarelor active în județ a ajuns la opt.

Localitățile afectate includ Ciocaia, Săcuieni și Sânicolaul de munte din orașul Săcuieni, Cheșereu din comuna Cherechiu, precum și Tarcea și Galoșpetreu din comuna Tarcea, Cordău din comuna Sânmartin, și Hidișelu de jos din comuna Hidișelu de sus. 

În aceste zone, echipele DSVSA au impus măsuri stricte pentru controlul bolii, care includ supravegherea sanitară veterinară a exploatațiilor, restricții de mișcare, dezinfecția spațiilor și a echipamentelor, și monitorizarea strictă a animalelor și obiectelor potențial contaminate.

În plus, un nou caz de PPA a fost identificat la porcii mistreți în fondul de vânătoare FV 45 Surducel Bulz, ridicând numărul total al fondurilor de vânătoare afectate la 25. Toate animalele infectate sau suspecte, inclusiv cele care au intrat în contact cu acestea, sunt obligatoriu de sacrificat și neutralizat, iar proprietarii afectați vor fi compensați de stat, condiționat de identificarea și înregistrarea oficială a animalelor în conformitate cu legislația în vigoare.

DSVSA Bihor reamintește că virusul PPA nu prezintă riscuri pentru sănătatea umană, însă subliniază impactul economic semnificativ pe care această boală îl are. În contextul acestor noi cazuri apărute, autoritățile solicită cooperarea și înțelegerea cetățenilor pentru a respecta măsurile impuse în scopul limitării răspândirii bolii și atenuării efectelor sale.