Noi Limite pentru Importurile Agricole din Ucraina!

Noi Limite pentru Importurile Agricole din Ucraina!
Cuprins

Uniunea Europeană a convenit asupra unor noi limite pentru importurile agricole din Ucraina, în urma unui acord provizoriu decis astăzi. Conform acestui acord, producătorii de alimente ucraineni vor beneficia de acces gratuit pe piețele UE până în iunie 2025, însă vor exista restricții suplimentare pentru importurile de cereale.

Comisia Europeană a propus inițial să suspende taxele și cotele la produsele agricole din Ucraina pentru încă un an, dar cu o „frână de urgență” pentru anumite produse, cum ar fi păsările de curte, ouăle și zahărul, în cazul în care importurile depășeau anumite niveluri. Cu toate acestea, parlamentarii UE au extins lista produselor supuse frânei de urgență și au adăugat anul 2021 ca an de referință, înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Negociatorii Parlamentului European și președinția belgiană a UE au convenit să includă ovăzul, porumbul, crupele și mierea pe lista produselor supuse restricțiilor, menținând totuși limitele de import din 2022 și 2023. Comisia Europeană va trebui să acționeze mai rapid în cazul în care se ating nivelurile de declanșare, având acum la dispoziție doar 14 zile, în loc de cele 21 de zile inițiale.

De asemenea, Comisia va monitoriza importurile de grâu și alte cereale din Ucraina și va lua măsuri în cazul în care acestea perturbă piețele UE. Vecinii Ucrainei din UE s-au plâns de impactul negativ al importurilor agricole asupra producătorilor lor, ceea ce a dus la proteste și interdicții de import.

Cu toate asigurările, Kievul a declarat că exporturile sale agricole nu afectează piețele UE, în special că majoritatea exporturilor agricole ale Ucrainei sunt canalizate prin Marea Neagră. În timp ce acordul provizoriu trebuie încă aprobat de Parlamentul European și guvernele UE, acesta ar putea fi supus votului în luna aprilie.

Pe site-ul nostru vei găsi stiri din agricultura de ultima ora actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.