Noi Reglementări pentru Fermele Mari!

Noi Reglementări pentru Fermele Mari!
Cuprins

Parlamentul European a ajuns la un acord cu statele membre privind revizuirea Directivei privind emisiile industriale (IED), marcând un pas semnificativ în direcția combaterii poluării și îmbunătățirii calității mediului în UE.

Conform notificării Parlamentului European, noile reguli vor impune cele mai stricte niveluri de emisie realizabile pentru o serie de sectoare, având obiectivul de a reduce impactul asupra mediului și de a promova utilizarea sustenabilă a resurselor. 

Printre modificările majore se numără obligativitatea stabilirii obiectivelor de performanță de mediu pentru consumul de apă, precum și introducerea unor indicatori țintă pentru deșeuri, eficiența resurselor, eficiența energetică și utilizarea materiilor prime.

Un aspect important al acestui acord este extinderea măsurilor IED la instalațiile din industria extractivă și la instalațiile mari de producție de baterii. 

De asemenea, Parlamentul European a fost de acord să extindă măsurile IED la fermele de porci cu peste 350 de capete (LSU). O excepție ar fi fermele care cresc porci în mod extensiv sau ecologic și în care animalele sunt afară pentru o perioadă semnificativă de timp pe an. 

În plus, directiva se aplică fermelor cu găini ouătoare cu o populație de peste 300 de capete și fermelor cu pui de carne cu peste 280 de capete. Pentru fermele care cresc concomitent porci și păsări, limita va fi de 380 de capete. 

Până la data de 31 decembrie 2026, Comisia Europeană va evalua necesitatea unei analize suplimentare a emisiilor din creșterea bovinelor, subliniind preocuparea pentru reducerea impactului total al sectorului agricol asupra mediului.

Companiile care nu respectă noile norme riscă amenzi substanțiale, de cel puțin 3% din cifra lor de afaceri anuală pentru cele mai grave încălcări, ceea ce subliniază seriozitatea cu care sunt tratate aceste reglementări.

Acordul trebuie acum adoptat și de Consiliul UE, urmând să fie publicat în Jurnalul Oficial al UE și să intre în vigoare în 20 de zile. Statele membre vor avea la dispoziție 22 de luni pentru a implementa directivele.

Pe site-ul nostru vei găsi ultimele stiri din agricultura actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.