Noi Schimbări pentru Agricultori!

Noi Schimbări pentru Agricultori!
Cuprins

Într-o mișcare menită să răspundă mai bine realităților din gospodăriile tradiționale românești, Ministerul Agriculturii a anunțat modificări semnificative în politica agricolă, afectând în special eco-schema PD-05. Schimbările vizează diverse aspecte, de la extinderea cerințelor referitoare la animalele deținute la flexibilizarea prevederilor privind speciile de plante cultivate pe terenurile arabile.

Una dintre modificările majore este extinderea cerinței referitoare la deținerea animalelor. În mod tradițional, fermierii români se axează preponderent pe suine, iar noua reglementare reflectă această realitate. Astfel, fermierii sunt acum obligați să dețină un efectiv de animale din speciile: ovine, caprine, bovine, bubaline, suine și ecvidee, asigurând o încărcătură cuprinsă între 0,3-1 UVM/ha. Deținerea acestui efectiv trebuie să fie înregistrată în Baza Națională de Date a ANSVSA și ANZ pentru o perioadă de minimum 6 luni calendaristice, conform legislației naționale.

În ceea ce privește terenurile arabile, noile reglementări impun ca fermierii să cultive cel puțin 10% din suprafața ocupată cu plante leguminoase, fixatoare de azot, bogate în proteină vegetală. O schimbare semnificativă a fost realizată în lista plantelor leguminoase, care acum se referă la „specii proteaginoase/leguminoase din lista stabilită în legislația națională de implementare.” Această ajustare oferă o mai mare flexibilitate fermierilor în alegerea plantelor potrivite pentru condițiile specifice ale gospodăriei lor, în timp ce îmbunătățește calitatea solului cu nutrienți naturali.

Ultima modificare notabilă privește corelarea cerințelor generale specifice ale PD-05 cu cerințele GAEC 6, inclusiv adăugarea culturii principale aflate în vegetație și a resturilor vegetale ca opțiuni pentru acoperirea solului în perioada sensibilă. De asemenea, se corelează excepția timpului necesar pentru pregătirea terenului și înființarea noii culturi prevăzute prin GAEC 6.

Aceste ajustări semnificative au fost implementate pentru a ține pasul cu practicile agricole curente și pentru a asigura un cadru regulamentar adaptat nevoilor fermierilor români. Modificările vor intra în vigoare în curând, iar Ministerul Agriculturii se așteaptă la o adaptare rapidă din partea comunității agricole.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.