Noua Subvenție pentru Porumbul Siloz, Redusă la Jumătate!

porumb siloz
Cuprins

Începând cu anul viitor, APIA va introduce o nouă subvenție pentru fermieri, dar cu o reducere semnificativă față de estimările inițiale. Conform celei mai recente versiuni a Planului Național Strategic (PNS), sprijinul financiar pentru cultivarea porumbului siloz va fi de 230 de euro pe hectar, în loc de suma inițială anunțată de 460 de euro.

Fermierii vor putea beneficia de subvenția APIA pentru porumbul siloz începând cu anul 2024. Cu toate acestea, reducerea valorii subvenției a fost aprobată de către Comisia Europeană în cadrul modificărilor aduse la PNS, având un plafon anual de 4,6 milioane de euro în fiecare dintre anii solicitați: 2024, 2025, 2026 și 2027.

Această plată pe hectar destinată producătorilor de porumb siloz presupune acordarea unei sume fixe pe hectarul eligibil și este legată direct de cantitatea produsă. Pentru a beneficia de această subvenție, fermierii trebuie să îndeplinească mai multe condiții precum calitatea beneficiarilor BISS și utilizarea terenurilor agricole identificabile în Sistemul Integrat de Administrație și Control (IACS).

Deși suma redusă poate ridica îngrijorare printre fermieri, aceasta a fost justificată prin analiza costurilor și beneficiilor, având în vedere volatilitatea prețurilor la inputurile necesare pentru tehnologia aplicată în cultura de porumb siloz.

Subvenția este crucială în asigurarea finanțării necesare pentru a înființa și menține această cultură, mai ales că există diferențe semnificative în veniturile obținute în comparație cu cultura porumbului boabe.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.