O Nouă Întâlnire cu Fermierii cu Ocazia Micii Uniri!

O Nouă Întâlnire cu Fermierii cu Ocazia Micii Uniri!
Cuprins

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Ionuț-BARBU, s-a întâlnit miercuri, 24 ianuarie 2024, cu delegații de agricultori din județele Timiș și Botoșani, aceștia fiind printre fermierii care au protestat recent în comuna Afumați. Problemele ridicate de agricultori au inclus costurile ridicate ale inputurilor, dificultățile cu creditarea și cu executările silite, precum și situații punctuale cu plata subvențiilor de către APIA.

Ministrul a detaliat măsurile MADR pentru sprijinirea agricultorilor, inclusiv suportarea integrală a accizei la motorina utilizată în agricultură și facilități la creditare, cum ar fi Creditul Fermierului și Creditul Agricol, disponibile începând cu 15 februarie 2024. Echivalarea permiselor de conducere din categoria B cu Tr1 a fost deja realizată prin adoptarea OUG 1/2024.

În privința accizei la motorină, ministrul a afirmat că în 2024 aceasta va fi suportată integral de Ministerul Agriculturii, iar alte acte normative vor fi asumate în viitoarele ședințe de Guvern. Toate aceste măsuri, alăturate finanțării disponibile pentru Ministerul Agriculturii în 2024, au fost prezentate ca având potențialul de a facilita activitatea fermierilor în acest an.

De asemenea, fermierii au aflat că MADR a alocat pentru 2024 un buget de 16,1 milioane de euro pentru o subvenție excepțională de 100 de euro pentru fiecare vacă de carne și bivoliță. În sectorul vegetal, a fost deja aprobată o schemă de ajutor de stat sub formă de grant direct, pentru compensarea parțială a creșterii costurilor de producție, recoltare, transport și depozitare a producției agricole vegetale obținute în toamna anului 2022 și recoltate în 2023.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.