Parlamentul European a aprobat modernizarea Regulamentului privind Indicațiile Geografice!

Parlamentul European a aprobat modernizarea Regulamentului privind Indicațiile Geografice!
Cuprins

Parlamentul European a dat undă verde modernizării Regulamentului privind Indicațiile Geografice (IG), aducând beneficii semnificative producătorilor din România. Odată cu această actualizare, românii vor beneficia de o procedură de înregistrare mai eficientă și simplificată pentru produsele lor în sistemul european al IG-urilor pentru vin, băuturi spirtoase și produse agricole.

Revizia Regulamentului vizează o mai bună protecție a produselor autentice care poartă sigiliul IG împotriva contrafacerii și a utilizărilor frauduloase, inclusiv pe mediul online, prin geoblocare. Acest pas important consolidează garanția calității la nivel global pentru produsele IG românești precum salamul de Sibiu, plăcinta dobrogeană, magiunul de prune Topoloveni sau pălinca.

De asemenea, Parlamentul European a votat pentru consolidarea rolului grupurilor de producători, care acum vor putea fi desemnate de către statele membre drept grupuri recunoscute, cu puteri și responsabilități sporite. Această măsură va contribui la protejarea și promovarea cunoștințelor tradiționale, diversității culturale și practicilor agricole durabile.

În efortul de a susține tranziția durabilă a sistemului european alimentar, Parlamentul European a stimulat creșterea ambiției privind sustenabilitatea. Grupurile de producători vor putea conveni asupra unor practici de durabilitate care depășesc standardele Uniunii sau naționale, sporind valoarea adăugată a produselor IG și contribuind la o mai bună recunoaștere mondială a acestora.

Indicațiile Geografice au un impact pozitiv asupra economiei rurale, protejează drepturile producătorilor și promovează cunoștințele tradiționale, diversitatea culturală și practicile agricole durabile. Aceste produse, înscrise în registrele produselor de calitate, sunt recunoscute ca proprietate intelectuală, având o valoare estimată la 74 miliarde de euro.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri din agricultura actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.