Parlamentul European votează o lege pentru refacerea naturii!

Parlamentul European votează pentru o lege pentru refacerea naturii!
Cuprins

Conform theguardian.com, Parlamentul European a dat undă verde unei legi diluate pentru refacerea naturii, după săptămâni de proteste puternice din partea fermierilor și o încercare de ultim moment din partea partidelor de dreapta care amenințau să ducă la eșec acordul.

„Astăzi este o zi importantă pentru Europa pe măsură ce trecem de la protejarea și conservarea naturii la refacerea ei”, a declarat César Luena, un eurodeputat spaniol din partidul de centru-stânga Socialiștii și Democrații, care a condus negocierile privind propunerea.

Noua lege – un pilon cheie al controversatului Pact Verde al UE – stabilește un obiectiv pentru UE de a restaura cel puțin 20% din terenurile și mările sale până la sfârșitul deceniului. Până în 2050, acesta ar trebui să acopere toate ecosistemele care necesită refacere.

„Nu dorim forme noi și mai multe de birocrație și obligații de raportare pentru fermieri”, a spus Siegfried Mureșan, un eurodeputat român din PPE, înainte de vot. „Haideti să-i lăsăm pe fermieri să lucreze.”  

UE și statele membre ale sale s-au retras de la mai multe planuri de protecție a mediului pe măsură ce protestele fermierilor s-au răspândit pe întreg continentul și în unele cazuri au devenit violente. Într-un conflict cu poliția antirevoltă luni, fermierii au dat foc la pneuri, au stropit poliția cu gunoi lichid și au condus tractoare prin blocade în cartierul european al Bruxelles-ului, unde se întâlneau miniștrii agriculturii. Legea de refacere a naturii, care trebuie aprobată de Consiliul UE înainte de a intra în vigoare, solicită statelor membre să refacă cel puțin 30% din mlaștinile drenate până în 2030 și să facă progrese în ceea ce privește indicatorii biodiversității agricole, care includ creșterea numărului de fluturi de pădure și păsări agricole.

Grupurile de mediu au lăudat rezultatul votului, care a trecut cu sprijinul a 329 de parlamentari și a fost respins de 275.

O coaliție formată din BirdLife Europe, ClientEarth, Biroul European al Mediului și WWF UE a declarat: „Suntem ușurați că eurodeputații au ascultat faptele și știința și nu s-au lăsat influențați de populism și de propagarea fricii. Acum, îndemnăm statele membre să facă același lucru și să adopte această lege absolut necesară pentru a readuce natura în Europa.” Natură moare mai repede decât oamenii au observat vreodată, conform unei recenzii a cercetărilor efectuate de Platforma Interguvernamentală științifico-politică privind Biodiversitatea și Serviciile Ecosistemice (Ipbes). În Europa, unde 81% din habitate sunt în stare proastă, distrugerea vieții sălbatice este pe cale să coste fermele și ecosistemele pe măsură ce polenizatorii dispar, solurile se degradează și vremea extremă devine mai violentă.

Legea de refacere a naturii a fost supusă unei campanii intense și negative în media înaintea unui vot cheie anul trecut. Într-o scrisoare deschisă, 6.000 de oameni de știință au criticat opozanții legii pentru răspândirea dezinformării.

De atunci, fermierii au protestat zgomotos împotriva unei game de politici menite să protejeze viața sălbatică și să reducă poluarea, pe care spun că nu și le pot permite, precum și împotriva acordurilor comerciale cu America de Sud și a importurilor de cereale din Ucraina.