Polonia intenționează să extindă Porturile Agricole pentru a sprijini Tranzitul Cerealelor Ucrainene

Polonia intenționează să extindă Porturile Agricole pentru a sprijini Tranzitul Cerealelor Ucrainene
Cuprins

Polonia se pregătește să îmbunătățească infrastructura portuară pentru a facilita tranzitul cerealelor ucrainene, după ce volumul de tranzit a scăzut semnificativ în primele cinci luni ale anului. 

Viceprim-ministrul polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a declarat vineri, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții fermierilor protestatari, că situația actuală este cauzată de pierderea piețelor de desfacere din Europa și schimbarea direcției de export a cerealelor din Ucraina, care sunt transportate în proporție de 90% prin Canalul Mării Negre și România.

„Din ianuarie până în mai, tranzitul (de cereale prin Polonia) s-a înjumătățit”, a confirmat ministrul polonez al Agriculturii, Czeslaw Siekierski, în timpul întâlnirii, conform informațiilor publicate pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii din Polonia.

Viceprim-ministrul Kosiniak-Kamysz a subliniat că una dintre principalele probleme ale pieței cerealelor este pierderea piețelor de desfacere în Europa și alte regiuni.

„Peste 90% din tranzitul cerealelor din Ucraina se efectuează prin Canalul Mării Negre și România”, a reiterat Kosiniak-Kamysz.

El a susținut inițiativa de extindere a porturilor agricole și a terminalelor de cereale, anunțând, totodată, că guvernul polonez va debloca căile navigabile către portul din Elbląg.

Kosiniak-Kamysz a subliniat că decizia Uniunii Europene privind accesul Ucrainei la piața comunitară reprezintă o soluție de ultimă instanță în forma actuală.

„Dialogul dintre Uniunea Europeană și Ucraina ar trebui să dureze mulți ani, la fel ca negocierile noastre de aderare”, a afirmat viceprim-ministrul.

În plus, Kosiniak-Kamysz a pledat pentru intensificarea controalelor la frontieră pentru a împiedica importul de produse care nu respectă standardele europene înalte.

Sursa: interfax