Premierul Ciolacu Promite o Creștere Economică de 3.4% în 2024!

Premierul Ciolacu Promite o Creștere Economică de 3.4% în 2024!
Cuprins

Premierul român Marcel Ciolacu a prezentat ieri, în prima ședință de Guvern din 2024, prioritățile sale pentru anul în curs, subliniind că „2024 va fi tot despre economie și viața românilor”. Cu un accent puternic pe creșterea economică și îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor, Ciolacu a detaliat planurile executivei.

Guvernul mizează pe o creștere economică de 3,4%, clasându-se astfel pe locul doi în Uniunea Europeană în acest sens. Investițiile planificate ating suma de 120 de miliarde de lei, echivalentul a 7% din Produsul Intern Brut (PIB). De asemenea, o creștere semnificativă de 13,8% a pensiilor a fost menționată în cadrul priorităților anului 2024.

O altă problemă abordată de premierul Ciolacu este situația medicilor rezidenți. Aproximativ 4.500 de medici, în care statul român a investit sute de milioane de euro, au promovat examenul de specialitate la sfârșitul anului trecut. În acest sens, Premierul a solicitat Ministerului Sănătății și Ministerului Dezvoltării să actualizeze listele de posturi vacante și să vină cu noi propuneri pentru ocuparea acestora, subliniind importanța reținerii acestor profesioniști în țară.

În ceea ce privește fondurile europene, România a primit peste 13,7 miliarde de euro de la Comisia Europeană în 2023, inclusiv sumele de la PNRR. Aceste fonduri vor contribui la atingerea obiectivului de creștere economică de 3,4% în 2024, clasând țara pe locul doi în Uniunea Europeană.

Premierul Ciolacu a subliniat că absorbția fondurilor europene a reprezentat motorul economiei românești și a evidențiat colaborarea cu Banca Națională a României pentru a reduce inflația la o cifră acceptabilă. Măsurile luate au avut un impact semnificativ, scăzând inflația de la un maxim de 16,8% în noiembrie 2022 la 6,7% în prezent, cu estimări pentru 2024 sub 5%.

În contextul acestor anunțuri, partidele de opoziție au exprimat îngrijorări cu privire la realitatea bugetului guvernului pentru 2024, sugerând că noi taxe ar putea fi necesare pentru a susține planurile de cheltuieli ale executivului. Totuși, premierul a reafirmat că reforma aparatului bugetar este în plină desfășurare, iar măsurile pentru creșterea producției interne, în special în construcții și agricultură, vor fi prioritare în cursul acestui an. De asemenea, a subliniat progresul semnificativ în privința integrării în spațiul Schengen, evidențiind o decizie politică crucială privind ridicarea frontierelor aeriene și maritime și posibilitatea eliberării vizelor Schengen.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.