Premierul Marcel Ciolacu Susține că Protestul s-ar Încheia în Câteva Zile

Premierul Marcel Ciolacu Susține că Protestul s-ar Încheia în Câteva Zile
Cuprins

Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat într-un interviu acordat postului de televiziune Antena 3 că protestele de stradă ale fermierilor și camioneștilor vor lua sfârșit în „câteva zile”. Potrivit acestuia, „99%” dintre problemele ridicate de fermieri au fost soluționate, iar se poartă discuții avansate cu casele de asigurări pentru a rezolva problema asigurării de răspundere civilă (RCA) ridicată de transportatori. 

Protestele au avut un impact semnificativ asupra traficului, paralizând accesul la vamă și centura marilor orașe, inclusiv la intrarea în Portul Constanța. Cu toate acestea, chiar dacă unele asociații din industrie ar putea susține optimismul premierului Ciolacu, se observă că protestele nu sunt organizate centralizat de astfel de asociații.

În încercarea de a exploata politic situația, partidele de extremă dreapta AUR și SOS au întâmpinat rezistență din partea fermierilor și transportatorilor, care au respins în mare parte încercările acestora de a folosi protestele în scopuri electorale.

Reprezentantul Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC), Marius Micu, a anunțat că s-a ajuns la un „acord satisfăcător” privind revendicările fermierilor în urma negocierilor cu ministerul. Cu toate acestea, declarația nu a fost confirmată de fermierii aflați în Afumați, la intrarea în București. Alianța pentru Agricultură și Cooperare, cea mai mare organizație a fermierilor români, amenință cu un protest național autorizat dacă solicitările lor nu sunt acceptate de Guvern.

În ceea ce privește protestul transportatorilor, Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a analizat pretențiile acestora și a concluzionat că 70% dintre ele pot fi rezolvate într-un timp rezonabil. Cu toate acestea, problemele semnificative, cum ar fi plafonarea prețului RCA la 4.500 RON pentru clasa de bonus B0, rămân încă nerezolvate din cauza aspectelor financiare și legislative.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.