Prețul Mierii a Scăzut Considerabil!

Prețul Mierii a Scăzut Considerabil!
Cuprins

Preţul mierii convenţionale polifloră a cunoscut o scădere semnificativă, ajungând la aproape jumătate din valoarea anterioară, pe fondul importurilor masive din Ucraina. Acest fenomen a atras atenţia Asociaţiei Apicultorilor Profesionişti, care subliniază impactul negativ asupra producătorilor autohtoni. 

Într-un efort de a compensa parţial pierderile suferite în sectorul apicol în anul 2023, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Buzău a anunţat o schemă de sprijin financiar pentru apicultori, cu o sumă de 5 euro pe familie de albine, înregistrată la 31 decembrie 2023. Termenul limită pentru depunerea cererilor este stabilit la data de 11 aprilie 2024.

Potrivit DAJ Buzău, cuantumul sprijinului financiar se bazează pe numărul de familii de albine deţinute la sfârşitul anului 2023, iar plata se va efectua până la data de 30 iunie 2024. Apicultorii sunt încurajaţi să depună cererile la sediul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană din Municipiul Buzău. Cu toate acestea, pentru mulţi apicultori, sprijinul oferit vine ca un suport necesar într-un context dificil, în care preţurile mierii autohtone au fost afectate de concurenţa din import.

Preşedintele Asociaţiei Apicultorilor Profesionişti Buzău, Mihăilă Prahoveanu, subliniază că preţurile scăzute ale mierii au generat o situaţie dificilă pentru producătorii locali. Importurile masive, în special din Ucraina, au condus la o depreciere semnificativă a preţului mierii autohtone, afectând puternic profitabilitatea sectorului apicol. Acest fapt a determinat o scădere a interesului pentru apicultură, cu mulţi apicultori confruntându-se cu pierderi financiare considerabile şi o perspectivă descurajatoare pentru viitor.

În plus, seceta prelungită şi costurile ridicate pentru inputurile necesare în apicultură au contribuit la amplificarea dificultăţilor întâmpinate de apicultori. Totodată, profitul înregistrat în acest sector a scăzut constant în ultimii ani, punând sub semnul întrebării sustenabilitatea afacerilor apicole. În aceste condiţii, intervenţia Guvernului prin acordarea unui sprijin financiar se dovedeşte a fi esenţială pentru supravieţuirea şi dezvoltarea acestui sector vital al agriculturii româneşti.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.