Prețuri tot mai mici la cereale din cauza importurilor din Ucraina!

cereale ucraina
Cuprins

Tot mai mulți fermieri se plâng de faptul că cerealele aduse din Ucraina îi determină să-și vândă recoltele sub prețul de producție. Iar printre cele mai importante, enumerăm porumbul și grâul.  

Cele mai multe nemulțumiri au venit de la fermierii din județul Botoșani, care din cauza importurilor au fost nevoiți să își vândă grâul și porumbul la un preț foarte mic, nereușind să-și acopere toate cheltuielile. 

“Fermierul român este necăjit că nu reușește să-și scoată cheltuiala pe hectarul de cultură înființată din cauza prețului care la ora actuală este sub prețul de producție. Porumbul este 65-70 de bani, grâul este 80 de bani. Pentru un hectar de porumb costurile sunt undeva la 3500 de lei iar la o producție de patru tone, obținem 2800 de lei. Avem o pierdere de 700 de lei la hectar. O parte din pierdere o vom acoperi din subvenție dar subvenția nu este pentru așa ceva”, a menționat Ionică Nechifor, președintele Asociației Moldoovis.

Iar nemulțumirile sunt cu siguranță fondate. Așa arată datele privind bursa cerealelor la momentul actual:

Porumb

Prețul porumbului a oscilat în ultimele săptămâni, înregistrând valori cuprinse între 900.36-915.37 RON/t. Având în vedere faptul că în octombrie 2022 prețul porumbului era de ∼ 1500 RON/t, este de înțeles de ce pierderile au fost atât de mari anul acesta. 

porumb

Grâu 

Așa cum am menționat și anterior, cele mai mari pierderi au avut loc în rândul recoltelor de grâu și porumb. Astfel că, în ceea ce privește grâul prețul a scăzut de la ∼ 1600 RON/t anul trecut, ajungând la doar  ∼1000 RON/t anul acesta. 

grau

Rapiță 

Prețul rapiței a fost relativ constant în ultimele săptămâni, clasându-se într-o medie de 1900 RON/t. 

Anul trecut, în aceeași perioadă, media era de 3000 RON/t, ceea ce rezultă o scădere îngrijorătoare a prețului, într-o perioadă foarte scurtă de timp. 

rapita

Floarea-Soarelui

Pe lângă anul secetos cu care ne-am confruntat și din care au rezultat pierderi de milioane de euro, avem și un cost semnificativ redus al semințelor de floarea-soarelui. De la o medie de 2600 RON/t anul trecut, anul acesta media este de doar 1800 RON/t. 

floarea soarelui

Așadar, în funcție de evoluția situației pe plan internațional, dar și a condițiilor meteorologice vom putea estima prețul cerealelor pentru anul 2024. Pentru moment, este greu să ne dăm seama de evoluția prețurilor, iar asta din cauza instabilității pieței cerealelor. 

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.