Prognoza agrometeo pentru Culturile Agricole

Prognoza agrometeo pentru Culturile Agricole
Cuprins

Conform prognozei agrometeorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 16-22 mai, aprovizionarea cu apă a solului în culturile de porumb va fi în general satisfăcătoare, apropiindu-se de nivelurile optime pe majoritatea terenurilor agricole. În contrast, seceta pedologică moderată și puternică va afecta culturile de grâu de toamnă pe suprafețe extinse din Moldova și Oltenia.

Rezerva de umiditate a solului pe adâncimea de 0-100 cm în cultura grâului de toamnă va fi satisfăcătoare până la optimă în Maramureș, Crișana, Banat, majoritatea Transilvaniei, nordul, nord-vestul, vestul, sudul și sud-vestul Munteniei, centrul, estul și sudul Dobrogei, izolat în nordul și sudul Olteniei și estul Moldovei. 

În schimb, conținutul de apă din sol va fi scăzut până la foarte scăzut, indicând secetă pedologică moderată și puternică pe mari suprafețe din Moldova și Oltenia, precum și în anumite zone din Muntenia, Dobrogea și Transilvania”, precizează ANM.

Drept urmare, ritmurile de vegetație ale culturilor agricole vor evolua normal în majoritatea țării și mai intens în zonele de câmpie cu aprovizionare adecvată cu apă.

La nivel fenologic, cerealele de toamnă (orz și grâu) vor progresa la faza de alungire a paiului (70-100%), „burduf” și înspicare (10-100%), și înflorire (10-50%). În sudul țării se va observa și maturitatea în lapte (10-30%).

Cultura de rapiță va continua înflorirea (50-100%), apariția silicvelor (10-100%) și formarea boabelor în silicve (10-30%), cu o stare de vegetație bună și medie. La floarea-soarelui, răsărirea (50-100%) și apariția primei perechi de frunze (20-100%) vor continua, împreună cu înfrunzirea (4-10 frunze) în sudul și vestul țării.

În funcție de data semănatului, porumbul va înregistra germinarea (70-100%), răsărirea (40-100%), formarea frunzei a treia (20-100%) și începutul înfrunzirii (3-5 frunze).

În Transilvania și Moldova, sfecla de zahăr va continua să răsară (40-100%) și să dezvolte rozetă de frunze, în timp ce la cartofi se vor observa fazele de încolțire și răsărire (30-100%), precum și formarea primei perechi de frunze (10-100%).

În majoritatea plantațiilor, pomii fructiferi vor înregistra creșterea fructelor, frunzelor și lăstarilor, iar la cireșele timpurii din sudul țării se va semnala coacerea în „pârgă”. Speciile de semințoase vor fi în faza de dezvoltare a aparatului foliar și formarea rodului.

Vița-de-vie va parcurge creșterea frunzelor și lăstarilor, precum și formarea inflorescențelor, cu posibilitatea de începere a înfloririi la soiurile timpurii de masă.

Lucrările agricole specifice vor fi realizate în bune condiții pe aproape tot teritoriul țării, fiind temporar întrerupte în zilele cu precipitații. Specialiștii recomandă administrarea îngrășămintelor minerale complexe (azotat de amoniu, NPK) la culturile de primăvară, combaterea buruienilor, bolilor și dăunătorilor, aplicarea tratamentelor fitosanitare în plantațiile pomicole și viticole, și continuarea verificării semănăturilor de primăvară pentru determinarea capacității de germinare.

Vremea între 17-23 mai

ANM prognozează o vreme normală din punct de vedere termic, cu o încălzire treptată pe majoritatea suprafețelor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 9 și 19 grade la începutul intervalului, ajungând între 12 și 22 grade în restul perioadei, cu abateri termice pozitive de 1-4 grade în toate zonele de cultură.

Maximele diurne vor fi cuprinse între 15 și 28 de grade în cea mai mare parte a țării, iar minimele nocturne vor varia între 3 și 15 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiunile nordice și centrale.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va fi între 13 și 21 grade, valori optime pentru creșterea și dezvoltarea plantelor, mai ales la culturile de primăvară deja semănate.

Ploile locale, inclusiv aversele torențiale însoțite de descărcări electrice, grindină și intensificări de scurtă durată ale vântului, sunt prognozate pentru aproape toată țara. Cantitățile de apă prognozate ar putea fi semnificative din punct de vedere agricol.

Sursa: Economica