Prognoza Agrometeorologică pentru 4 – 10 iunie

Prognoza Agrometeorologică pentru 4 - 10 iunie
Cuprins

Administrația Națională de Meteorologie a emis un raport detaliat privind condițiile agrometeorologice din perioada 4 – 10 iunie. În această săptămână, vremea va fi predominant caldă în toată țara, cu temperaturi ce depășesc valorile normale pentru această perioadă.

Temperaturile diurne vor varia între 15 și 27°C pe întreg teritoriul agricol, înregistrând abateri termice pozitive de 1 până la 6°C. Temperaturile maxime vor oscila între 22 și 34°C în majoritatea regiunilor agricole, iar cele minime se vor situa între 8 și 21°C pe tot cuprinsul țării.

În ceea ce privește precipitațiile, ANM prognozează ploi locale, de tip aversă, dar și torențiale, însoțite de descărcări electrice, căderi de grindină și intensificări ale vântului. Cantitățile de apă pot fi semnificative în anumite zone.

Starea Culturilor și Rezervele de Apă

Pentru cultura grâului de toamnă, rezerva de apă din stratul de sol de 0-100 cm se va menține în limite satisfăcătoare și apropiate de optim în Maramureș, Crișana, majoritatea Transilvaniei și Banatului, precum și local în nordul și sudul Olteniei, estul și sudul Dobrogei, și izolat în sud-vestul Munteniei și estul Moldovei. În schimb, deficite de umiditate moderate și severe vor afecta suprafețe extinse din Moldova, Dobrogea și Muntenia, local în centrul și estul Olteniei, estul, centrul și sudul Transilvaniei, și izolat în nord-vestul Banatului.

Pentru cultura de porumb, rezerva de umiditate din sol va fi scăzută și extrem de scăzută în Maramureș, cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogei și Munteniei, precum și local în centrul și estul Olteniei, centrul, sudul și estul Transilvaniei, nordul și vestul Crișanei, și nord-estul și vestul Banatului. În schimb, valori satisfăcătoare ale rezervei de apă se vor înregistra în Transilvania, local în estul, centrul, vestul și nord-vestul Moldovei, sudul și estul Dobrogei, sudul și nordul Olteniei, vestul și sudul Crișanei, și sudul, izolat sud-vestul și nordul Munteniei, precum și în nordul Banatului.

Evoluția Stadiilor de Vegetație

Condițiile agrometeorologice vor favoriza în general dezvoltarea normală a plantelor în majoritatea zonelor de cultură, cu o intensitate crescută în zonele de câmpie și pe terenurile agricole bine aprovizionate cu apă.

În ceea ce privește starea culturilor:

– La grâul și orzul de toamnă se vor înregistra fazele de înspicare și înflorire, precum și maturitatea în lapte și ceară.

– Cultura de rapiță va parcurge fazele de formare a silicvelor și creșterea boabelor, izolat fiind posibil începutul maturității depline.

– Floarea-soarelui va dezvolta prima pereche de frunze și va continua înfrunzirea și apariția capitulului.

– La porumb, în funcție de data semănatului și de precocitatea hibridului, se vor înregistra fazele de formare a frunzei a treia și înfrunzirea.

– Sfecla de zahăr va continua formarea primei perechi de frunze și dezvoltarea aparatului foliar.

– La cartof se vor desfășura fazele de creștere a lăstarilor și tuberizarea, iar la soiurile timpurii se va putea înregistra îmbobocirea și înflorirea.

Pomii fructiferi vor parcurge fazele de înfrunzire, creșterea fructelor și lăstarilor, iar la soiurile timpurii de cireș și vișin ajunse la maturitate se vor continua lucrările de recoltare. În podgorii, vița-de-vie va fi în fazele de înfrunzire, creșterea lăstarilor, înflorire și formarea/creșterea boabelor.

În ansamblu, condițiile agrometeorologice prognozate vor fi în general favorabile desfășurării lucrărilor agricole, exceptând zilele cu precipitații.