Prognoza Meteo și Starea Culturilor Agricole în Următoarea Perioadă

Prognoza Meteo și Starea Culturilor Agricole în Următoarea Perioadă
Cuprins

Pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie, specialiștii au publicat date privind prognoza agrometeorologică în perioada 11 – 17 iunie. 

Astfel, în următoarele zile, vremea caldă de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire treptată, devenind normală din punct de vedere termic în aproape toată țara. Temperaturile medii diurne vor varia între 17 și 30 de grade Celsius în primele zile, cu abateri termice pozitive de 1-7 grade, iar în restul intervalului între 15 și 24 de grade, conform normelor climatologice din zonele agricole.

Maximele vor oscila între 22 și 37 de grade Celsius, în timp ce minimele vor fi între 7 și 25 de grade, cu valori mai scăzute în zonele depresionare. Se așteaptă ploi locale, inclusiv averse torențiale însoțite de descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului, cu aspect de vijelie în majoritatea zonelor agricole. Local, cantitățile de apă pot fi semnificative din punct de vedere agricol.

Cultura Grâului de Toamnă

Conținutul de apă în sol, pe adâncimea de 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va fi scăzut (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzut (secetă pedologică puternică și extremă) în Moldova și Oltenia, pe suprafețe extinse din Dobrogea, Muntenia și Banat, local în vestul și sud-estul Crișanei, estul, sudul și izolat în centrul Transilvaniei. Rezervele de umiditate din sol vor fi satisfăcătoare în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, izolat în nordul și sud-vestul Crișanei, nordul Banatului, sudul și sud-vestul Munteniei și estul Dobrogei.

Cultura de Porumb

În cultura de porumb, rezervele de umiditate din sol, pe adâncimea de 0-100 cm, se vor încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) în Maramureș, cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogei, Munteniei și Banatului, local în centrul, sudul și estul Transilvaniei, centrul și estul Olteniei, nordul și vestul Crișanei. Aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare și apropiate de optim, pe suprafețe agricole extinse din Transilvania, local în vestul, centrul, estul și nord-vestul Moldovei, sudul și estul Dobrogei, sudul și nordul Olteniei, vestul și sudul Crișanei, izolat sudul, sud-vestul și nordul Munteniei, nordul Banatului.

Menținerea temperaturilor ridicate din aer și sol ar putea determina ofilirea și răsucirea aparatului foliar la culturile prășitoare, precum și coacerea forțată la speciile de toamnă, în special semănăturile efectuate târziu și pe terenurile agricole afectate de secetă pedologică, în special din sudul, sud-estul și estul țării.

Fazele de Vegetație

Orzul și grâul de toamnă se vor afla în fazele de înflorire (75-100%), precum și maturitate în lapte, ceară și deplină (10-100%) la nivelul întregului teritoriu agricol. Cultura de rapiță va înregistra formarea/creșterea boabelor în silicve (60-100%) și coacerea deplină (10-50%).

În funcție de data semănatului, floarea-soarelui își va definitiva dezvoltarea primei perechi de frunze (80-100%), continuându-se totodată înfrunzirea (12-22 frunze) și formarea calatidiului (10-60%). Porumbul va parcurge predominant formarea frunzei a treia (50-100%) și înfrunzirea (5-15 frunze).

Chiar și în această stare de vegetație relativ optimă pentru aceasta perioadă, se preconizează o scădere a producției mondiale de porumb și grâu din cauza secetei și furtunilor ce au avut loc în regiunile Mării Negre. 

Starea de vegetație a plantelor va fi bună și medie, respectiv medie și slabă în culturile înființate târziu și pe arealele agricole cu deficite de apă în sol. Sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură va înregistra înfrunzirea (21-27 frunze) și alungirea axei hipocotile (10-50%), iar cartoful își va continua creșterea lăstarilor laterali și tuberizarea (20-100%), precum și îmbobocirea și înflorirea (10-60%) la soiurile de vară.

La speciile pomicole vor predomina creșterea lăstarilor, frunzelor și a rodului, precum și recoltarea la soiurile timpurii de cireș și vișin aflate la maturitatea tehnologică. Vița-de-vie va parcurge înfrunzirea, creșterea lăstarilor și înflorirea, iar soiurile timpurii de masă se vor afla la formarea și creșterea boabelor.

Lucrările în câmp (fertilizări, erbicidări, prășile manuale/mecanice, tratamente fitosanitare, recoltare și depozitare la culturile de toamnă și pomicole) se vor desfășura în general normal, în aproape toată țara.