Urmează a fi Lansat Programul Rabla pentru Tractoare!

Urmează a fi Lansat Programul Rabla pentru Tractoare!
Cuprins

Președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Laurențiu Neculaescu, a discutat în cadrul emisiunii „Interviurile DC News” de pe 28 mai despre programele importante finanțate de AFM. 

Printre acestea se numără Casa Verde Fotovoltaice, Sisteme Fotovoltaice pentru unități de cult și asistență socială, Fabrici de Reciclare (PNRR), Rabla pentru Tractoare și Rabla Plus.

Unul dintre noile programe prezentate este Rabla pentru Tractoare. Acesta a explicat faotul că: „Obiectivul acestui program este de a sprijini producătorii agricoli în achiziționarea tractoarelor și mașinilor agricole autopropulsate, inclusiv accesoriile aferente, noi și mai puțin poluante.”

Sprijin de până la 20 000 de Euro

Fermierii vor putea beneficia de un sprijin de până la 20.000 de euro pentru achiziția unui tractor nou, iar bugetul total alocat pentru acest an este de 100 de milioane de euro. Programul se adresează micilor fermieri și presupune ca aceștia să caseze o mașină sau un tractor vechi pentru a primi sprijinul financiar.

Laurențiu Neculaescu a menționat că valoarea maximă a unui tractor eligibil pentru finanțare va fi de 55.000 de euro: „Discutăm aici de o schemă de ajutor de stat, pentru că mergem pe o finanțare pentru producătorii agricoli, în care vor beneficia de un grant de la AFM în cuantum de 20.000 de euro.”

De asemenea, el a subliniat că ajutorul de stat va avea o componentă de cofinanțare variabilă, în funcție de județul de proveniență, cu procente de 65%, 75% sau 85%: „Intensitatea ajutorului de stat diferă în funcție de județul de proveniență. Este o schemă pe care noi doar o punem în aplicare.”

Condiții pentru a Intra în Programul Rabla

Pentru a intra în programul Rabla pentru Tractoare, fermierii trebuie să caseze un vehicul vechi și vor putea achiziționa un tractor de până la 55.000 de euro cu ajutorul grantului de 20.000 de euro oferit de AFM. Laurențiu Neculaescu a adăugat: „Puteți să casați o rablă, o mașină veche, o Dacie veche… Nu tractorașul vechi, că poate-l mai folosiți. Puteți să vă luați un tractor până la 55.000 de euro cu ajutor de 20.000 de euro din partea AFM.”

Programul Rabla pentru Tractoare se va desfășura în acest an, iar ghidul solicitantului este în curs de elaborare. Președintele a explicat că documentele necesare pentru înscriere vor fi minimale, similare celor din programul Rabla Clasic: „În afară de buletin și certificatele de atestare fiscală privind datoriile la bugetul de stat și bugetul local, vor trebui să aibă certificatul de producător emis de primărie.”

Programul se adresează micilor producători agricoli care dețin între 5 și 10 hectare și va include o aplicație informatică pentru gestionarea documentelor. Cât despre perioada de lansare, acesta a menționat: „Sperăm în o lună, două, să avem axa de finanțare lansată.”