Fermierii Blochează Bruxelles-ul și Frontiera Poloniei în Semn de Protest

Fermierii Blochează Bruxelles-ul și Frontiera Poloniei în Semn de Protest
Cuprins

Marți, peste o mie de fermieri din diverse state membre ale Uniunii Europene s-au adunat la Bruxelles, aducând sute de tractoare pentru a protesta împotriva politicii agricole europene și a Pactului Verde, precum și a concurenței neloiale din afara UE. 

Cu toate acestea, principalele organizații agricole europene nu au susținut protestul, deoarece acesta a fost organizat de grupuri simpatizante ale extremei-drepte, informează agențiile Reuters și EFE.

„Numărătoarea oficială la Bruxelles: 500 de tractoare și 1.200 de participanți”, a comunicat poliția din capitala belgiană despre această demonstrație, organizată înaintea alegerilor europarlamentare.

Fermierii olandezi au avut o prezență semnificativă, venind cu aproximativ 200 de tractoare care au traversat granița belgiană în dimineața zilei. De asemenea, agricultori din Germania, Belgia, Spania și Polonia s-au alăturat protestului.

„Am venit din Polonia pentru că știm că sursa problemelor noastre este la Bruxelles. Dorim o schimbare profundă”, a declarat un fermier polonez. „Dorim ca UE să renunțe la Pactul Verde, pentru că este nerealist”, a adăugat președintele unei asociații agricole belgiene.

În paralel cu protestul de la Bruxelles, în Polonia, fermierii au blocat un punct de frontieră cu Ucraina, într-o acțiune descrisă de poliție ca o manifestare de solidaritate cu demonstrația de la Bruxelles. „Acest protest va dura trei zile (…) Camioanele care vin dinspre Ucraina sunt blocate și doar 12 camioane vor putea să părăsească Polonia între orele 08:00 și 20:00”, a explicat o purtătoare de cuvânt a poliției poloneze.

Protestul de la Bruxelles, inițiat de organizația agricolă olandeză „Farmers Defence Force”, apropiată de extrema-dreaptă, a fost susținut de grupuri cu orientări similare. Din această cauză, principalele asociații și sindicate agricole europene, inclusiv Copa Cogeca și La Via Campesina, au refuzat să participe la protestul desfășurat înaintea alegerilor europarlamentare.

„Respingem această încercare a unor mici grupuri, care nu au nicio propunere concretă pentru soluționarea problemelor fermierilor, de a deturna temerile acestora pentru a-și promova propriile interese de partid”, a declarat un reprezentant al organizației La Via Campesina conform economica.

În ultimele luni, fermierii din mai multe state membre ale UE au organizat numeroase proteste împotriva restricțiilor impuse prin Pactul Verde european și a importurilor de produse alimentare ucrainene scutite de taxe vamale și de obligația respectării standardelor europene.

Pactul Verde al UE (Green Deal) este un program ambițios ce urmărește reducerea treptată a emisiilor nete de CO2 ale blocului comunitar până în 2050. Totuși, inițiativa este criticată de sectorul agricol și de industria energetică care exploatează materii prime fosile, precum și de partidele politice de dreapta și extremă-dreaptă.