Record de Suprafață Cultivată cu Rapiță în România!

Record de Suprafață Cultivată cu Rapiță în România!
Cuprins

În anul agricol 2023/24, România a înregistrat un nivel record al suprafeței cultivate cu culturi oleaginoase, marcând o creștere semnificativă față de anul agricol 2015/16. Cu toate acestea, modificări semnificative au avut loc în structura culturilor, cu rapiță consemnând cea mai impresionantă creștere.

Floarea-soarelui, care a deținut anterior cea mai mare pondere în culturile oleaginoase din țară, a înregistrat o scădere la 60%, în timp ce rapița a cunoscut o creștere semnificativă, atingând 32% din totalul suprafeței cultivate.

În ciuda acestei creșteri remarcabile, dinamica producției de rapiță nu reflectă o tendință stabilă, fluctuațiile randamentului rămânând o preocupare constantă. 

România, având capacități dezvoltate în producția de biocombustibili, a acoperit nevoile interne cu materii prime proprii, exportând surplusul de recoltă în principal în țări europene precum Germania, Franța și Belgia.

Cu toate acestea, începutul războiului din Ucraina a adus cu sine provocări semnificative pentru sectorul oleaginos. Importul de rapiță din Ucraina a crescut, exercitând presiune asupra prețurilor și generând îngrijorări privind securitatea alimentară. În ciuda protestelor fermierilor, Guvernul României a decis interzicerea acestor importuri.

Tensiunile au ajuns la nivelul Uniunii Europene, iar Comisia Europeană a propus modificări în legislația comercială, având ca scop introducerea restricțiilor la importul de produse agricole ucrainene în țările membre. Această măsură propusă va fi în vigoare până în iunie 2025 și necesită aprobarea Parlamentului European și a majorității statelor membre UE.

Agricultorii români continuă să ceară interzicerea importurilor ucrainene, subliniind importanța protejării producției locale și a securității alimentare în contextul actual al tensiunilor geopolitice.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri din agricultura de azi, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.