Banca Mondială solicită reduceri ale Subvențiilor pentru sectorul Creșterii Animalelor!

Banca Mondială solicită reduceri ale Subvențiilor pentru sectorul Creșterii Animalelor!
Cuprins

Banca Mondială a emis o recomandare către națiunile dezvoltate să revizuiască politicile de subvenționare a sectorului zootehnic, conform unui raport publicat de Bloomberg. Instituția financiară internațională sugerează că reducerea ajutoarelor financiare pentru creșterea animalelor și recalibrarea acestora către sectoare mai puțin poluante, cum ar fi avicultura sau agricultura de fructe și legume, ar putea diminua semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră asociate consumului de carne roșie și produse lactate.

Raportul subliniază necesitatea includerii costurilor de mediu și de sănătate în prețurile finale ale produselor alimentare de origine animală, pentru a descuraja cererea excesivă și pentru a încuraja alternative mai ecologice. „Nu este vorba de a elimina sprijinul pentru agricultură, ci de a-l folosi mai inteligent pentru a promova diete sănătoase și pentru a proteja planeta”, explică Bill Sutton, autorul raportului.

Aproximativ o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră sunt generate de sistemul alimentar global, cu o contribuție semnificativă din partea creșterii animalelor. Deși țările cu venituri mari sunt printre cei mai mari consumatori de produse de origine animală, sectorul a primit până acum o atenție financiară insuficientă comparativ cu alte industrii.

Potrivit raportului, este necesară o creștere de 18 ori a investițiilor anuale, până la 260 de miliarde de dolari, pentru a reduce la jumătate emisiile sectorului agroalimentar până în 2030. Aceasta ar contribui esențial la atingerea obiectivelor globale de neutralitate carbonică până în 2050. Beneficiile acestor investiții ar depăși semnificativ costurile, subliniază Banca Mondială.

Experții mai arată că guvernele, companiile și cetățenii pot opta pentru alternative alimentare cu emisii reduse, prin implementarea de campanii de educație, tehnici de marketing și sisteme de etichetare adecvate. Mai mult, includerea tuturor costurilor în prețul final al produselor animale ar putea crește prețurile acestora cu între 20% și 60%, făcând produsele alternative mai competitive.

Un studiu realizat de Universitatea din Leiden și Chatham House relevă că în 2016, o treime din subvențiile agricole din Uniunea Europeană au fost alocate sectorului producției de carne și lactate, ceea ce accentuează necesitatea unei schimbări de direcție în politica de subvenționare pentru a aborda problemele climatice și de sănătate asociate sistemului alimentar actual.

Sursa: Economica.net