Republica Moldova Primește Motorină Gratis din Partea Statului Român!

Republica Moldova Primește Motorină Gratis din Partea Statului Român!
Cuprins

Circa 1.500 de fermieri din Republica Moldova, afectați de seceta devastatoare din 2022, vor primi sprijin din partea României sub forma unui ajutor umanitar constând în motorină. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova a informat că Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a primit 1.546 de cereri de sprijin din partea agricultorilor care au suferit pierderi din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

Din totalul dosarelor depuse, 56 au fost respinse din cauza neîndeplinirii criteriilor de eligibilitate, conform cadrului normativ stabilit. Astfel, la 1.490 de fermieri li se va oferi ajutor sub forma de motorină, conform unui comunicat emis de Ministerul Agriculturii.

Conform datelor prezentate de producătorii agricoli, seceta a afectat o suprafață de teren de 193.584,13 hectare. După verificarea datelor din teren, s-a constatat că sunt eligibile pentru plată 114.207,98 hectare, cu un cuantum mediu de 35 de litri de motorină pe hectar.

La 24 noiembrie 2023, AIPA a solicitat Ministerului Muncii și Protecției Sociale convocarea Comisiei interdepartamentale pentru ajutoarele umanitare. Pe data de 18 decembrie 2023, Comisia a aprobat lista beneficiarilor și calculele de repartizare a ajutorului umanitar extern. Distribuirea ajutorului va fi gestionată de către Agenția Rezerve Materiale a Ministerului de Interne.

Conform comunicatului oficial, sunt eligibili pentru ajutor umanitar fermierii micro și mici, precum și instituțiile publice care exploatează teren arabil de până la 1.500 de hectare, cultivate cu culturi fitotehnice în 2022 și afectate de secetă. Acest sprijin vine într-un moment crucial pentru comunitatea agricolă, contribuind la ameliorarea consecințelor dificile cauzate de condițiile meteorologice nefavorabile.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.