Rezerva de Umiditate a Solului la Data de 28 Mai

Rezerva de Umiditate a Solului la Data de 28 Mai
Cuprins

Astăzi, pe 28 Mai 2024, situația aprovizionării cu apă în culturile grâului de toamnă din diferite regiuni ale României arată variații semnificative, conform informațiilor furnizate de ANM pe site-ul oficial. 

În Maramureș și Crișana, precum și în cea mai mare parte a Transilvaniei și a Banatului, precum și în nordul și sudul Olteniei, estul și sud-estul Dobrogei, situația este relativ satisfăcătoare, cu niveluri apropiate de optim. 

Cu toate acestea, în alte zone, inclusiv în Moldova, Dobrogea și Muntenia, precum și local în centrul și estul Olteniei, estul, centrul și sudul Transilvaniei și izolat în nord-vestul și vestul Banatului, se înregistrează deficite semnificative de umiditate în sol, calificate ca secetă pedologică moderată și puternică.

image -

În ceea ce privește cultura de porumb, rezerva de apă în stratul de sol 0-50 cm este în general satisfăcătoare, apropiată de optim și optimă în Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei, local în vestul și sudul Crișanei, sudul și estul Dobrogei, sudul, izolat nord-vestul Munteniei, nordul Banatului și vestul Moldovei. 

Cu toate acestea, deficite semnificative de apă în sol (calificate ca secetă pedologică moderată, puternică și extremă) sunt raportate în Maramureș, pe suprafețe extinse din Moldova și Muntenia, local în nordul și centrul Dobrogei, centrul și estul Olteniei, vestul și nordul Crișanei, și izolat în nord-estul, nord-vestul și vestul Banatului.

image 1 -