Rezerva de Umiditate din Sol Astăzi

Rezerva de Umiditate din Sol Astăzi
Cuprins

În ultima analiză a situației agricole, efectuată la data de 27 Mai 2024, se constată că disponibilitatea de apă în sol și nivelul de umiditate variază semnificativ în diferite regiuni ale țării. Potrivit ANM, în regiunile Maramureș, Crișana, Transilvania, Banat, Oltenia și Dobrogea, gradul de aprovizionare cu apă în adâncimea de sol de 0-100 cm este satisfăcător și apropiat de optim. Cu toate acestea, situația se schimbă în alte zone.

Conform datelor, „rezerva de umiditate din sol se încadrează în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată și puternică) în Moldova, pe suprafețe extinse din Dobrogea și Muntenia, local centrul și estul Olteniei, estul, centrul și sudul Transilvaniei, izolat nord-vestul și vestul Banatului”, precizează specialiștii. 

De asemenea, se observă că „rezerva de apă în stratul de sol de 0-50 cm, în cultura de porumb, prezintă valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime în Transilvania, în cea mai mare parte a Olteniei, local vestul și sudul Crișanei, sudul și estul Dobrogei, sudul, izolat nord-vestul Munteniei, nordul Banatului și vestul Moldovei.”

Cu toate acestea, deficite semnificative de umiditate în sol sunt raportate în anumite regiuni. „În Maramureș, pe suprafețe extinse din Moldova și Muntenia, local nordul și centrul Dobrogei, centrul și estul Olteniei, vestul și nordul Crișanei, izolat nord-estul, nord-vestul și vestul Banatului”, se înregistrează secetă pedologică moderată, puternică și chiar extremă, au adăugat specialiștii.