Risc de Infecție cu Pestă Porcină Africană în Județul Vrancea!

Risc de Infecție cu Pestă Porcină Africană în Județul Vrancea!
Cuprins

Un caz de virus al Pestei Porcine Africane a fost confirmat în județul Vrancea, după ce probele prelevate de la un mistreț găsit mort pe raza fondului de vânătoare FV 32 Ruginesti au dat rezultat pozitiv. Analiza efectuată de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor (LSVSA) Vrancea a confirmat prezența virusului în data de 09.02.2024. Autoritățile veterinare au reacționat imediat, instituind supravegherea sanitară veterinară în zonă și distrugând carcasa mistrețului.

Pentru a gestiona situația, Centrul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Vrancea a convocat o ședință sub coordonarea prefectului, pentru a elabora un plan de măsuri eficient în controlul și eradicarea Pestei Porcine Africane. Printre măsurile stabilite se numără vânarea controlată a mistreților din zona afectată, ținerea porcilor domestici izolați de aceștia și reducerea efectivului de mistreți pentru a limita răspândirea virusului.

Ancheta epidemiologică este în curs de desfășurare pentru a identifica posibilele surse de infecție și rutele de transmitere a virusului. Este important de menționat că Pesta Porcină Africană nu afectează oamenii și nu există risc de transmitere a virusului către aceștia, însă impactul economic și social al bolii este semnificativ în comunitățile agricole. Autoritățile continuă să monitorizeze situația și să ia toate măsurile necesare pentru a preveni răspândirea virusului și a proteja industria agricolă locală.