România pierde 1000 de ha de Teren Arabil în Fiecare An!

România pierde 1000 de ha de Teren Arabil în Fiecare An!
Cuprins

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a emis un avertisment la Masa rotundă pentru afaceri și investiții din România, desfășurată la București pe 5 aprilie, subliniind necesitatea acțiunii urgente în fața creșterii continue a temperaturilor care accentuează deșertificarea în țară.

Mircea Fechet a subliniat că situația este critică, evidențiind că România pierde anual 1.000 de hectare de teren arabil din cauza deșertificării din sudul țării. El a insistat asupra faptului că singura soluție viabilă este împădurirea rapidă și că este încurajator faptul că o mare parte din bugetul pentru fondurile de împădurire din Planul Național de Recuperare și Reziliență (PNRR) este direcționată către sudul țării.

„Este foarte greu de imaginat cum supraviețuiește o comunitate dependentă de agricultură, având în vedere că pierdem 1.000 de hectare de teren arabil în fiecare an în așa-numita «Oltenia Sahara»”, a declarat acesta, adăugând că recent, fenomenul a luat amploare, extinzându-se la o rază de 20 km de Craiova, în sudul României.

De asemenea, ministrul a subliniat rolul devastator al acțiunilor din trecut asupra mediului, menționând că defrișarea masivă din anii 1960, sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu, a avut un impact semnificativ asupra deșertificării. Mai mult, după 1989, terenurile au fost restituite proprietarilor, care ulterior au tăiat 30.000 de hectare de pădure, contribuind la agravarea situației.

În plus, a menționat faptul că lipsa acțiunii rapide va conduce la consecințe dezastruoase pentru mediu și societate, precum transformarea României într-un climat arid, similar celui al Greciei, în următorii 20 de ani sau chiar mai devreme.

Acest avertisment vine în contextul în care Lacul Potelu, lung de 47 km, a fost complet uscat ca urmare a construcției de baraje și a operațiunilor de drenare inițiate în regimul Ceaușescu. Impactul asupra mediului este evident, iar măsurile urgente sunt necesare pentru a inversa tendința către o degradare și mai accentuată a terenurilor și a climei în România.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.