S-a votat introducerea NGT care promite culturi rezistente la secetă!

seceta
Cuprins

Comisia de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European a votat în favoarea introducerii Noilor Tehnici Genomice (NGT) în agricultură. Această decizie deschide posibilitatea pentru fermierii din Uniunea Europeană, inclusiv cei din România, să aibă acces la semințe care promit culturi rezistente la secetă, cu nevoi mai mici de pesticide și îngrășăminte chimice, oferindu-le totodată randamente sporite de până la 2000 kilograme pe hectar.

Cercetările științifice privind NTG au evidențiat că plantele obținute prin aceste tehnici nu sunt considerate organisme modificate genetic, ci sunt rezultatul unor procese de îmbunătățire care au loc și în mod natural, dar în perioade mai lungi de timp.

De asemenea, producția ecologică nu este afectată de acest regulament, astfel încât noile tehnologii nu vor influența standardele producției organice.

Cu toate acestea, există o dezbatere internã controversată privind NTG la nivel național, ceea ce pare inexplicabil având în vedere asigurările date de Autoritatea Europeanã pentru Siguranța Alimentară, care a confirmat că nu există riscuri pentru sănătatea oamenilor și animalelor.

În ciuda acestor potențiale beneficii, observăm o dezbatere internã controversatã pe această temă la nivel național. Această situație poate fi explicată fie prin faptul că informațiile tehnice sunt greu accesibile pentru publicul mai puțin avizat, fie prin divergența intereselor care au creat polarizare în comunitate.

Faptul că NTG a primit aprobarea la nivel european, dar se confruntă cu dificultăți la nivel național, ridică întrebări cu privire la modul în care suntem percepuți în instanțele europene și seriozitatea abordată în această privință.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.