Seceta şi Vântul afectează Grav Culturile de Grâu în judeţul Buzău!

Seceta şi Vântul afectează Grav Culturile de Grâu în judeţul Buzău!
Cuprins

Conform informaţiilor furnizate de Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Buzău, peste jumătate din suprafaţa totală de teren cultivată cu grâu este afectată de secetă şi vânt puternic, iar unele zone suferă chiar mai mult.

Specialiştii atrag atenţia că diferenţele de temperatură neobişnuite, lipsa precipitaţiilor şi vântul puternic au provocat daune semnificative fermierilor. Cosmin Florea, directorul DAJ Buzău, a declarat pentru AGERPRES: „Avem multe înştiinţări pentru cultura de grâu. Temperaturile au fost anormale pentru lunile martie şi aprilie, ziua erau 30 de grade Celsius, dimineţile răcoroase, decalajele acestea mari împreună cu lipsa precipitaţiilor, cu seceta pedologică pentru că iarnă nu prea am avut au determinat pagube.”

Se estimează că între 50% şi 60% din terenul destinat culturii de grâu, însumând aproape 50.000 de hectare, a fost afectat în diverse grade. Agricultorii sunt îngrijoraţi de situaţie, unii raportând pierderi de peste 80% în unele zone.

Georgian Calotă, un fermier din regiune, a explicat: „În zona noastră, patru, cinci comune din zona Râmnicu-Sărat, respectiv Boldu, Balta Albă, Râmnicelu, Ghergheasa, Vîlcelele şi câteva comune din judeţul Brăila cultura de grâu este compromisă în proporţie de peste 80% din cauza secetei.”

Perspectivele pentru viitorul apropiat sunt sumbre, cu avertismente că situaţia s-ar putea agrava dacă nu vor fi precipitaţii în curând.