Ce se întâmplă cu Sistemele Antigrindină în sezonul 2024?

Ce se întâmplă cu Sistemele Antigrindină în sezonul 2024?
Cuprins

Ministerul Agriculturii a anunțat planurile de dezvoltare și operare a Sistemului Național Antigrindină pentru anul 2024, menite să protejeze o suprafață de aproximativ 2,3 milioane de hectare, o creștere considerabilă față de cele 950.000 de hectare protejate în anul precedent. 

Pentru noul sezon de prevenire și combatere a căderilor de grindină, autoritățile au configurat trei centre zonale cu un total de 99 de puncte de lansare. Cu toate acestea, fondurile alocate pentru această inițiativă au suferit o reducere semnificativă. 

Conform ultimelor cifre, Guvernul a alocat 23,7 milioane de lei în credite bugetare și 44,5 milioane de lei în credite de angajament pentru acest an, marcând o scădere de 12,2% și, respectiv, 48,6% comparativ cu bugetul anterior.

Această decizie vine în contextul în care Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor continuă să fie un subiect controversat. Deși susținut de guvernanți și cercetători pentru eficacitatea sa în combaterea efectelor schimbărilor climatice la nivel local, sistemul este criticat de unii producători agricoli care argumentează că acesta ar contribui la accentuarea secetei.

Pentru anul în curs, programul include realizarea de studii, proiecte tehnice și lucrări de execuție, împreună cu achiziții de echipamente pentru cele trei centre zonale din Moldova, Muntenia și Transilvania. În ciuda reducerii bugetului, Ministerul Agriculturii a confirmat continuarea cercetării științifice în domeniu, esențială pentru dezvoltarea și optimizarea continuă a sistemului.

Grupul de Combatere a Grindinei Dăbuleni, spre exemplu, este în faza de contractare pentru lucrările necesare implementării celor nouă puncte de lansare planificate. Proiectul, programat să devină operațional în sezonul 2025, este încă în așteptarea fondurilor bugetare viitoare pentru finalizarea și recepția investiției.

Anul trecut, sezonul de combatere a grindinei a fost activ între 15 aprilie și 15 octombrie, coordonat de Centrul Zonal Muntenia, care a operat două unități de combatere ce au gestionat un total de 41 de puncte de lansare, protejând producția agricolă vitală din sudul țării. Totalul rachetelor consumate a fost de 3.339, subliniind importanța și amploarea eforturilor de protecție împotriva acestui fenomen.

Sursa: Economica.net