Sorgul – Porumbul viitorului: O alternativă sustenabilă în agricultură

sorg
Cuprins

Seceta are un impact semnificativ asupra culturilor de porumb, dar și de sorg. De obicei, aceasta reduce cantitatea de apă disponibilă pentru plante, ceea ce poate provoca o scădere a randamentului și a calității recoltelor. Cu toate acestea, sorgul este mai adaptabil la condițiile de secetă decât porumbul, datorită sistemului său radicular profund și capacității sale de a rezista la perioadele de secetă.

În contextul schimbărilor climatice, seceta devine tot mai frecventă și intensă, ceea ce poate afecta negativ producția de porumb, una dintre principalele culturi din România. În aceste condiții, fermierii ar putea lua în considerare înlocuirea parțială sau totală a culturilor de porumb cu cele de sorg. 

Ce este Sorgul?

Sorgul este o plantă anuală din familia gramineelor, strâns înrudită cu porumbul. Are tulpini lungi, frunze lanceolate și inflorescențe în formă de fenicul. 

Tipuri de Sorg 

Sorg pentru semințe: Această categorie include varietăți de sorg crescute pentru semințele lor, care pot fi utilizate în alimentație umană (sorghum alb) sau în hrana animalelor (sorghum hibrizi).

Sorg pentru fân: Sorgul poate fi cultivat și pentru producerea de fân, care servește ca hrană pentru animale.

Sorg pentru biomasă: Anumite varietăți de sorg pot fi cultivate pentru producerea de biomasă, care poate fi utilizată în producția de energie sau în alte aplicații industriale.

Condiții de Temperatură 

Sorgul este cunoscut pentru capacitatea sa de a crește în diverse condiții climatice. Este mai tolerant la secetă decât multe alte culturi de cereale, ceea ce îl face potrivit pentru regiunile cu veri calde și secetoase. Cu toate acestea, este important să menționăm că sorgul are nevoie de temperaturi ridicate pentru o creștere optimă.

Sol Recomandat

Sorgul se dezvoltă bine în soluri nisipoase sau nisipoase argiloase cu drenaj bun. Solurile bine aerate și cu un nivel bun de fertilitate sunt optime pentru o creștere sănătoasă.

Unde în România se Cultivă Sorg?

Cultura de sorg este răspândită în diferite regiuni ale României, dar există zone în care aceasta este mai comună și mai extinsă. 

Principalele zone de cultură a sorgului în România includ:

  • Regiunile de est și sud, precum Dobrogea, Muntenia și Moldova – acestea sunt zone cu un climat mai cald și cu soluri adecvate dezvoltării culturilor de sorg. 
  • Câmpia Română – este de asemenea o zonă potrivită pentru cultivarea sorgului
  • Câmpia de Vest 

Ce Spun alți Fermieri? 

Un fermier din Arad spunea anul acesta, faptul că “În ultimii ani am văzut cum se schimbă clima, avem mai multă secetă şi arşiţă, iar asta ne obligă să luăm în calcul noi culturi, care să înlocuiască porumbul. Testăm sorgul, eu personal am plantat recent pe cinci hectare, iar recoltarea va avea loc în octombrie – noiembrie, aproximativ la fel ca porumbul. Această plantă poate fi salvarea noastră, pentru că Nădlacul a fost calamitat anul trecut, când am avut o producţie de 10-12 ori mai mică la porumb faţă de normal. Sorgul are mai multe întrebuinţări, din sămânţă se obţine o făină fără gluten din care se face o pâine foarte bună, tulpina poate fi folosită la extragerea sucurilor dulci, iar plata întreagă poate fi folosită ca plantă energetică”.

El a precizat că în luna februarie a participat la un simpozion pe tema cultivării sorgului, unde s-a întâlnit cu firme care cumpără sorg din România și Ungaria.

“M-am lăsat uşor convins, pentru că am înţeles că sorgul poate să ne salveze. Am deja contacte de la doi cumpărători din Ungaria şi unul din România. Noi estimăm că vom obţine cinci – şapte tone de sămânţă la hectar, care anul trecut s-a vândut cu 1,5 – 1,6 lei kilogramul, aproximativ la fel ca porumbul. Planta nu este la fel de rentabilă, pentru că la porumb producţia este mai mare la hectar, dar în condiţii de secetă, când la porumb poţi să pierzi totul, cu sorgul se poate face profit. Anul trecut, mulţi dintre fermierii din Nădlac au pierdut 100% din culturile de porumb, alţii au pierdut 70%”. 

Comparativ cu porumbul, sorgul poate fi considerat mai puțin problematic în ceea ce privește seceta, deoarece este mai tolerant la lipsa apei. Cu toate acestea, fiecare cultură are particularitățile sale și este important să se țină cont de cerințele specifice ale sorgului. 

Așadar, în general, această plantă poate fi o opțiune atractivă în zonele cu condiții mai secetoase, dar succesul cultivării depinde de o gestionare adecvată a culturii, care să țină cont de factorii specifici locali (climă, precipitații, tipul de sol, etc).

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.