Sprijinul pentru Fermierii Români, în Dezbatere la Parlamentul European!

Sprijinul pentru Fermierii Români, în Dezbatere la Parlamentul European!
Cuprins

Parlamentul European a dedicat ieri, 17 ianuarie, o sesiune de dezbateri situației dificile în care se află fermierii români, la cererea grupului PPE. Principala temă abordată a fost creșterea sprijinului acordat acestora în contextul unei situații agricole complexe.

În cadrul dezbaterilor, Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a recunoscut dificultățile cu care se confruntă fermierii români, subliniind impactul negativ al politicilor naționale și al pătrunderii grânelor din Ucraina pe piața UE. Acesta a anunțat intenția de a prezenta Comisiei un set de măsuri, luând în considerare propunerile formulate de Parlamentul European.

Cu toate acestea, în fața solicitărilor clare ale grupului PPE privind identificarea de noi resurse financiare pentru fermieri, Comisarul nu a oferit încă un răspuns concret. Până în prezent, Uniunea Europeană a activat ajutoarele din rezervele de criză, inclusiv acordarea de ajutor de stat extins pentru agricultură, dar necesitatea unor soluții pe termen lung rămâne în atenția dezbaterilor.

De la începutul crizei, România a solicitat sprijin financiar pentru fermierii săi, iar eforturile depuse au fost recunoscute în eliberarea a aproximativ 40 de milioane de euro din rezerva de criză a UE. Cu toate acestea, această sumă este considerată insuficientă pentru a acoperi pagubele înregistrate.

Menționând decizia Parlamentului European din anul precedent de a aproba propunerea privind egalitatea subvențiilor PAC în toate statele membre, cu impact pozitiv asupra agricultorilor români, europarlamentarul Dan Motreanu a subliniat angajamentul continuu pentru obținerea de despăgubiri echitabile, noi fonduri și mecanisme de sprijin în fața crizelor succesive.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dan Motreanu a declarat că va continua demersurile pentru a asigura convergența subvențiilor PAC și pentru a obține derogări pentru GAEC 7 și 8, menționând că sprijinul fermierilor români rămâne o prioritate constantă.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.