Statul se Angajează la Plata Energiei Electrice Consumate în Irigații!

Statul se Angajează la Plata Energiei Electrice Consumate în Irigații!
Cuprins

În Ședința de Guvern din 8 februarie 2024, a fost adoptată o Hotărâre care vine în sprijinul fermierilor prin modificarea normelor metodologice pentru aplicarea Legii îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004.

Conform noilor reglementări, se stabilește o modalitate de decontare a cheltuielilor pentru energia electrică utilizată în sistemele de irigații, suportată parțial de la bugetul de stat. Astfel, 50% din costurile energetice aferente irigațiilor, înregistrate în anul precedent și neachitate, pot fi acoperite din sumele alocate pentru anul următor.

Această măsură vine în întâmpinarea dificultăților financiare cu care se confruntă agricultorii, oferindu-le posibilitatea de a-și redresa situația economică și de a evita riscul neplății datoriilor către furnizori sau utilități. 

Mai mult decât atât, decontarea cheltuielilor din anul precedent din bugetul alocat pentru anul următor oferă o perspectivă mai solidă pentru continuarea activităților agricole în anii viitori.

Soluția legislativă a fost adoptată astfel încât să permită decontarea cheltuielilor de energie electrică pentru irigații din anul 2023 din bugetul alocat pentru anul 2024 și este concepută pentru a diminua impactul secetei asupra producției agricole și pentru a asigura stabilitatea sectorului agricol în fața unor provocări climatice tot mai severe.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri din agricultura de azi, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.