Stupii României, Campioni la Bruxelles!

albine
Cuprins

Parlamentul European a luat o decizie importantă pentru industria apicolă, adoptând o poziție fermă și ambițioasă în privința Directivei privind mierea. Inițiativa a avut ca scop sporirea luptei împotriva falsificării mierii, asigurarea calității mierii furnizate cetățenilor europeni și eliminarea concurenței neloiale în fața apicultorilor locali.

Printr-un vot hotărât în plenul reunit la Strasbourg, această decizie este deosebit de importantă pentru România, care deține cel mai mare număr de stupi în fermele sale, cu un impresionant număr de 1,5 milioane de stupi înregistrați – o cifră care depășește orice alt stat membru al Uniunii Europene.

Principalele aspecte din raportul Parlamentului European includ:

1. Etichetarea obligatorie a țărilor de origine: Aceasta va fi indicată sub forma unei proporții exacte în ordinea descrescătoare și cu o marjă de toleranță de 5%, asigurând astfel o transparență crescuta pentru consumatori.

2. Metodologie armonizată la nivel european pentru determinarea originii și autenticității mierii, garantând standarde ridicate și uniformitate în întreaga Uniune European

3. Sistem de urmărire a mierii comercializate, care va identifica întregul lanț de distribuție pentru un tip specific de miere până la apicultori sau operatori, în special în cazul mierii importate.

4. Un centru de referință al Uniunii Europene pentru miere a fost creat în scopul îmbunătățirii controalelor și detectării falsificării mierii, reprezentând un pas important în asigurarea autenticității și calității produselor apicole.

Este important de menționat că poziția adoptată astăzi reflectă cu precizie amendamentele prezentate și susținute în ultimele luni de comisiile parlamentare responsabile de agricultură și dezvoltare rurală, precum și de mediu, sănătate publică și siguranța alimentară.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.