Tăieri La Prun | Ghidul Tăierilor Pentru O Livadă Sănătoasă

Tăieri La Prun | Ghidul Tăierilor Pentru O Livadă Sănătoasă
Cuprins

Pentru orice iubitor de pomicultură, tăierile la prun sunt un pas esențial pentru menținerea sănătății și productivității pomilor. Acest proces necesită atenție sporită și o abordare bine informată pentru a asigura că efectele sunt benefice pentru pom și recoltă. Este important de menționat încă de la început că există taieri la prun primăvara și toamna. 

În acest ghid, vom explora cele mai bune practici pentru tăierile la prun și momentele optime pentru a le efectua.

Când se Fac Tăierile La Prun?

Tăierile de rodire la prun sunt esențiale pentru a asigura o recoltă bogată și sănătoasă. Acestea ar trebui să înceapă abia după ce pomul a atins maturitatea și a intrat în perioada de rodire, adică după câțiva ani de la plantare. 

Perioada ideală pentru tăieri este în general la sfârșitul lunii august, însă primele zile de primăvară sau ultimele de toamnă sunt la fel de potrivite. Este important să alegem momentul când pomii sunt în repaus vegetativ, deoarece acest lucru favorizează o regenerare mai rapidă.

Este important să avem în vedere și temperaturile externe. În cazul tăierilor de toamnă la prun nu este indicat să le efectuăm în condiții de frig intens, deoarece acest lucru poate afecta negativ pomii și producția lor pe termen lung. Temperaturile sub 5 grade Celsius pot sensibiliza prunii, afectându-le sănătatea și capacitatea de rodire.

Reguli Pentru Tăieri La Prun

1. Pregătirea Ustensilelor: O foarfecă bine ascuțită este esențială pentru a efectua tăierile în mod corect și eficient. Asigură-te că instrumentele sunt curate și sterilizate pentru a preveni transmiterea bolilor de la o plantă la alta.

2. Eliminarea Drajonilor: Drajonii care pornesc din port-altoi trebuie înlăturați de la bază pentru a nu consuma nutrienții pomului.

3. Identificarea Ramurilor Principale: Ramurile principale ale prunului trebuie păstrate pentru a asigura o creștere sănătoasă și o recoltă bogată. Pe cele slabe le poți indepărta, astfel încât nutrienții să ajungă mai ușor la ramurile principale. 

4. Tăierea La Cep: Tăierile ar trebui realizate deasupra mugurilor aflați în stare latentă pentru a stimula creșterea de noi ramuri.

5. Păstrarea Lăstarilor: Ramurile tinere sunt cele care fructifică cel mai bine, deci ar trebui să păstrezi lăstarii mai bine dezvoltați și să elimini pe cei mai slabi.

6. Combaterea Bolilor și Dăunătorilor: Dacă observi crengi afectate, este important să le îndepărtezi rapid pentru a preveni răspândirea bolilor în livadă.

Beneficiile Tăierilor La Prun

Tăierile la prun aduc numeroase avantaje pentru livada ta:

✂️ Stimulează Rodirea:Tăierile ajută la menținerea lăstarilor cu potențial maxim de rodire.

✂️ Îmbunătățește Luminozitatea: Ramurile rămase după tăieri au un acces mai facil la razele soarelui, favorizând creșterea sănătoasă a pomului.

✂️ Asigură Vitalitatea: Prin eliminarea ramurilor slab dezvoltate sau bolnave, tăierile contribuie la revigorarea și sănătatea pomului.

✂️ Prevenirea Bolilor și Dăunătorilor: Tăierile regulate ajută la menținerea unui mediu sănătos în livadă, reducând riscul apariției bolilor și dăunătorilor.

Tăieri în Verde La Pruni

Tăierile în verde la prun sunt esențiale pentru menținerea echilibrului între creșterea și dezvoltarea pomilor. Acestea sunt realizate în perioada de maturare a fructelor și au un efect determinant în obținerea de producții constante și controlate. În general, se recomandă să efectuăm tăierile în funcție de stadiul de maturare a fructelor și de necesitățile specifice ale pomilor.

Ghid Complet pentru Tăierile la Prun în Primii 5 Ani

Tăierile la prun în primii ani de viață sunt foarte importante pentru a asigura dezvoltarea sănătoasă a pomilor în viitor. În acest ghid, îți vom prezenta procesul de tăiere pas cu pas pentru fiecare an al ciclului de viață al prunului, inclusiv tăierile de fructificare la prun, urmând cele mai bune practici și sfaturi pentru un rezultat optim.

Anul I: Tăieri pentru Formare

În primul an de la plantare, atenția se axează în principal pe stabilirea structurii de bază, mai exact pe tăierile de formare a prunului. Astfel, trebuie să urmărim:

✂️ Scurtarea Vergilor: Vergile plantate se scurtează la 80-90 cm de la sol. Ramificațiile mici, dacă există, se scurtează la 3 muguri, iar axul la 90 cm de la sol.

✂️ Eliminarea Mugurilor de pe Tulpină: Mugurii din zona destinată tulpinii se înlătură, aproximativ la 60-70 cm deasupra solului.

✂️ Pregătirea Lăstarilor de Prelungire: La 15-20 cm lungime, se alege unul dintre lăstari pentru a prelungi axul, iar ceilalți se taie.

✂️ Formarea Șarpantelor: Se aleg 3-4 șarpante care vor forma etajul rărit de la baza coroanei. Acestea se scurtează la 1/2 sau 1/3 din lungime.

Anul II: Consolidarea Structurii

În al doilea an, accentul se pune pe consolidarea șarpantelor și dezvoltarea coroanei.

✂️ Finalizarea Șarpantelor: Scopul este de a consolida șarpantele de la baza coroanei. Cele mai slabe se scurtează sau se elimină, iar cele prea lungi se pot scurta pentru a echilibra creșterea.

✂️ Continuarea Formării Coroanei: Lăstarii concurenți și verticali se elimină pentru a menține forma dorită a coroanei.

✂️ Scurtarea Lăstarilor de Prelungire: Lăstarii de prelungire a șarpantelor se scurtează la lungimea necesară pentru a facilita următoarea etapă de creștere.

Anul III: Rafinarea Coroanei

În al treilea an, accentul este pe rafinarea coroanei și pregătirea pentru producția de fructe. Astfel, se va pune accent pe:

✂️ Continuarea Formării Șarpantelor: Se elimină ramurile verticale de pe șarpante, iar unghiurile de înclinație se corectează pentru a asigura forma corectă a coroanei.

✂️ Proiectarea Subșarpantelor: La 60-70 cm de la baza șarpantelor, se proiectează prima subșarpantă pentru a asigura dezvoltarea continuă a coroanei.

✂️ Scurtarea Lăstarilor: Lăstarii concurenți se înlătură, iar lăstarii de prelungire a șarpantelor se scurtează la lungimea necesară pentru a proiecta următoarea etapă de creștere.

Anul IV și V: Consolidarea și Fructificarea

În anii patru și cinci, accentul cade pe consolidarea coroanei și pregătirea pentru fructificare. Urmărește cu atenție:

✂️ Eliminarea Concurenților și Scurtarea Ramurilor: Se elimină concurenții de pe ax și ramurile verticale de pe șarpante. Ramurile de prelungire a axului se scurtează pentru a proiecta următoarea etapă de creștere.

✂️ Normarea Încărcăturii cu Muguri de Rod: Prin tăierile de primăvară la pruni, se elimină aproximativ 1/3 din numărul total al ramurilor de garnisire, înlăturându-se cele mai slabe. Ramurile cu unghiuri largi de înclinare se pot scurta pentru a evita supraîncărcarea coroanei.

Prin aplicarea acestor tehnici de tăiere în fiecare an, vei asigura dezvoltarea sănătoasă și productivă a prunilor din livadă, pregătindu-i pentru o recoltă bogată și de calitate în fiecare sezon.