Termenul de Depunere a Cererilor pentru Programul de Susținere a Crescătorilor de Porci a fost Prelungit! 

Termenul de Depunere a Cererilor pentru Programul de Susținere a Crescătorilor de Porci a fost Prelungit!
Cuprins

În cadrul ședinței de Guvern desfășurate astăzi, 30 mai 2024, a fost aprobată o Hotărâre care aduce modificări și completări Hotărârii Guvernului nr. 315/2024. Aceasta privește Programul de susținere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna și Mangalița pentru anul 2024.

Principalul amendament adus prin acest act normativ este prelungirea termenului de depunere a cererilor de înscriere în program, de la 30 iunie 2024 la 31 iulie 2024. Acest lucru este motivat de obiectivul de a crește efectivele de porci din aceste rase și de a facilita accesul unui număr cât mai mare de crescători la această schemă de ajutor de stat, optimizând astfel absorbția fondurilor alocate.

De asemenea, a fost introdusă o definiție clară pentru termenul „scrofiță”. Conform noii reglementări, „scrofiţă din rasele Bazna sau Mangaliţa” se referă la „o femelă înscrisă în Registrul genealogic al rasei, secțiunea principală, care are înregistrată cel puțin o montă sau o însămânțare artificială”, pentru a asigura o identificare uniformă.

Scopul acestui act normativ este de a sprijini crescătorii de porci de reproducție din rasele Bazna și Mangalița în anul 2024, contribuind la creșterea numărului de animale de reproducție și a produșilor valorificați, și, implicit, la creșterea efectivelor de porci din aceste rase la nivel național.

Beneficiarii eligibili ai schemei de ajutor de minimis sunt crescătorii de porci de reproducție din rasele Bazna și Mangalița, respectiv:

a) producătorii agricoli persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (II) și întreprinderi familiale (IF);

b) producătorii agricoli organizați ca societăți agricole;

c) producătorii agricoli persoane juridice.

Menționăm că prin Hotărârea de Guvern adoptată pe 4 aprilie 2024, valoarea sprijinului acordat a crescut semnificativ comparativ cu anul 2023, de la 1.200 lei pe scroafă pe an, la 2.000 lei pe scroafă pe an.

Cuantumul total al ajutorului de minimis care poate fi acordat unei întreprinderi sau întreprinderi unice nu poate depăși 20.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, incluzând anul depunerii cererii și cele două exerciții financiare precedente.