Ucraina și Rusia rămân Lideri Mondiali în Producția de Floarea-Soarelui!

Ucraina și Rusia rămân Lideri Mondiali în Producția de Floarea-Soarelui!
Cuprins

În ciuda temerilor legate de impactul războiului, Ucraina și Rusia continuă să rămână lideri în producția mondială de floarea-soarelui și ulei de floarea-soarelui. 

Potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii din SUA, Ucraina se așteaptă să dețină o cotă de piață de aproximativ 41%, în timp ce Rusia urmează cu o cotă de 30% în comerțul mondial cu ulei de floarea-soarelui în sezonul 2023/24.

În ciuda previziunilor pesimiste anterioare, exporturile de ulei de floarea-soarelui se dezvoltă într-un mod mai favorabil decât anticipat. Ucraina se așteaptă la o posibilă creștere a exporturilor, iar Rusia a înregistrat o creștere constantă a exporturilor în ultimele trei sezoane.

Competiția în industria uleiului vegetal a fost strânsă, cu uleiul de floarea-soarelui câștigând teren în fața uleiului de soia și de palmier pentru cea mai mare parte a sezonului.

Cu toate acestea, perspectivele pentru viitor sunt diferite pentru cele două țări. Prognoza pentru recolta viitoare în Ucraina pare mai optimistă decât cea din Rusia, datorită extinderii suprafețelor cultivate. 

În schimb, Rusia anunță o reducere a suprafețelor cultivate cu floarea-soarelui, preferând alte culturi precum soia, rapiță și in.

Sursa: UkrAgroConsult

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri din agricultura de azi actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.