Un nou Val de Proteste în Europa!

Un nou Val de Proteste în Europa!
Cuprins

Joi, fermieri din două țări europene, Italia și Malta, au organizat un nou val de proteste, cerând mai mult sprijin economic din partea guvernelor lor și reiterând opoziția față de unele politici ale Uniunii Europene (UE) legate de agricultură și protecția mediului.

În Italia, aproximativ 1.000 de fermieri s-au adunat în zonele aglomerate ale Romei, în jurul Colosseumului și în afara primăriei din Piața Campidoglio. Zece tractoare au fost văzute la Circul Maxim, vechiul stadion roman pentru evenimente și curse de masă.

În același timp, fermierii maltezi și-au condus tractoarele spre capitala Valletta, purtând steaguri naționale și pancarte pe care scria „Ai grijă de noi sau vă va fi foame” și „Nu mai aveți fermieri? Să mâncați bani”.

Aceste proteste vin în urma demonstrațiilor similare din ultimele săptămâni în mai multe țări europene, inclusiv Germania, Franța, Belgia, Țările de Jos, Polonia, Bulgaria, Grecia și România.

Fermierii protestatari sunt în mare parte împotriva reglementărilor stricte ale UE privind atenuarea schimbărilor climatice și protecția mediului în agricultură, care, susțin ei, le-ar pune în pericol mijloacele de existență.

Ei susțin că astfel de reguli ar crește costurile pentru fermierii europeni și ar face produsele lor mai scumpe și mai puțin competitive în comparație cu produsele importate de pe piețele din afara UE, unde astfel de limite nu sunt în vigoare.

După valul de proteste, Comisia Europeană a făcut câteva concesii parțiale fermierilor săptămâna trecută, inclusiv retragerea unui plan de reducere la jumătate a utilizării pesticidelor în UE până în 2030.

Majoritatea plângerilor protestatarilor se concentrează pe prețurile mici pentru produsele lor, costurile în creștere și concurența neloială a prețurilor din partea importurilor din afara UE.

Fermierii maltezi au subliniat că există condiții de concurență inechitabile pentru produsele locale din cauza spațiului limitat pentru producție pe insulă și au cerut mai multă protecție din partea guvernului lor.

În Italia, fermierii s-au plâns că este din ce în ce mai greu să produci și să promovezi alimente „made in Italy” și uneori chiar prea greu de susținut financiar.

După întâlnirea cu marile grupuri de fermieri, cabinetul premierului Giorgia Meloni a înaintat marți parlamentului un proiect de amendament prin care propune scutirea de impozite pe venitul persoanelor fizice pentru fermele cu venituri anuale de până la 10.000 de euro și să se permită un impozit de 50% pentru cei care câștigă între 10.000 și 15.000 de euro.