Uniunea Europeană a Adoptat Prima Lege a Solului!

Uniunea Europeană a Adoptat Prima Lege a Solului!
Cuprins

Într-un gest fără precedent, Parlamentul European și-a asumat un angajament ferm pentru a asigura sănătatea solurilor din Europa până în 2050. Aproximativ 60-70% din solurile europene sunt în prezent considerate nesănătoase, costând Uniunea Europeană cel puțin 50 de miliarde de euro pe an. 

Pentru a aborda această problemă urgentă, deputații europeni au adoptat miercuri prima parte a unei legislații privind monitorizarea și îmbunătățirea sănătății solului.

Propunerea de lege, care a fost susținută cu 336 de voturi pentru, 242 de voturi împotrivă și 33 de abțineri, stabilește un cadru esențial pentru monitorizarea și gestionarea durabilă a solurilor. Aceasta include obligația ca statele membre UE să monitorizeze și să evalueze starea de sănătate a solurilor lor, adoptând o clasificare pe cinci niveluri pentru evaluarea acestora.

Care au fost măsurile adoptate?

Printre măsurile-cheie adoptate se numără obligația de a întocmi o listă publică a tuturor solurilor contaminate și potențial contaminate din toate țările UE în decurs de patru ani de la intrarea în vigoare a directivei. De asemenea, poluatorii vor trebui să suporte costurile curățării solurilor contaminate conform principiului „poluatorul plătește”.

Martin Hojsík, raportorul legislativului european, a subliniat importanța acestui act normativ în contextul protecției mediului înconjurător și a subsolului „Suntem în sfârșit aproape de realizarea unui cadru european comun pentru a ne proteja solurile de degradare. Fără soluri sănătoase, nu va exista viață pe această planetă.”

Această inițiativă reprezintă un pas crucial în direcția protejării biodiversității, a contracarării schimbărilor climatice și a menținerii ecosistemelor sănătoase. După adoptarea în primă lectură, următorul pas pentru această legislație va fi preluarea sa de către noul Parlament după alegerile europene din iunie.

Datele furnizate de Comisie subliniază impactul negativ al solurilor degradate asupra mediului și economiei, costând UE cel puțin 50 de miliarde de euro pe an. Această lege vine în întâmpinarea așteptărilor cetățenilor europeni de a proteja biodiversitatea și de a reduce poluarea, reflectând preocupările exprimate în concluziile Conferinței privind viitorul Europei.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.