Vânzarea porcilor din gospodărie este din nou LEGALĂ!  

vanzare porci
Cuprins

Ieri dimineață, 6 noiembrie 2023, la ora 07:30 a avut loc o ședință la Ministerul Agriculturii în care au fost discutate normele de aplicare cu privire la Legea Porcului. 

Această întâlnire a fost convocată de urgență, în urma scandalului provocat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), care a interzis vânzarea și comercializarea porcilor din gospodării sau a cărnii care provine de la aceștia. Florin Barbu, ministrul agriculturii, a solicitat reprezentanților ANSVSA să modifice articolul din lege care menționează acest aspect. 

Legea Inițială 

Este vorba despre Legea 122/2023, privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine în România, care prevedea faptul că proprietarii de porci își pot crește animalele pentru consum propriu, însă este interzisă comercializarea. 

Legea privind NOILE modificări

Noile modificări prevăd modificarea articolului, astfel încât gospodarii să aibă posibilitatea de a comercializa porcii și carnea de porc. Condiția pentru acest lucru este de a obține un aviz de la medicul veterinar care să ateste faptul că porcul sacrificat era sănătos. 

Această măsură a fost adoptată pentru prevenirea răspândirii pestei porcine. De asemenea, alte moduri în care poți preveni răspândirea sunt:

WrMNUPxYjzFJH8Fl99bF1ERCN cjmXMFlEYwVjc8bF -

Sursă foto: ansvsa.ro

„Am solicitat astăzi conducerii ANSVSA modificarea Ordinul nr.130/2023, pentru ca oamenii să poată comercializa porcii crescuți în gospodării, atât în perioada Crăciunului, cât și pe tot parcursul anului.

Mișcarea și comercializarea animalelor se va face cu respectarea normelor de biosecuritate, prevăzute de lege și este necesar un aviz de la medicul veterinar din care să reiasă că animalul nu este bolnav.

Atât eu, cât si premierul Marcel Ciolacu am dorit să găsim o soluție pentru a le permite oamenilor să poată cumpăra porci crescuți in gospodării, iar micilor crescători să ii poată vinde.

Continuăm tradițiile de Crăciun ale românilor și, în același timp, respectăm normele sanitar-veterinare în vigoare pentru limitarea efectelor pestei porcine africane!” menționează Florin Barbu, ministrul agriculturii pe pagina sa de Facebook.

Pe site-ul nostru vei găsi zilnic stiri agricole actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.