Varuirea Pomilor | De ce este necesara si cand trebuie efectuata?

Varuirea Pomilor | De ce este necesara si cand trebuie efectuata?
Cuprins

Varuirea pomilor, desi poate parea doar o masura estetica, are roluri esentiale in protejarea si mentinerea sanatatii pomilor fructiferi. Principalele scopuri ale varuirii sunt protejarea scoartei impotriva daunatorilor si prevenirea dezvoltarii muschilor si lichenilor. Aplicarea varului pe trunchiurile pomilor atat primavara, cat si toamna, ofera un strat de protectie impotriva insectelor, parazitilor si conditiilor meteorologice extreme.

Cand se Varuiesc Pomii?

Pomii fructiferi se varuiesc de doua ori pe an: primavara si toamna. Varuirea pomilor primavara se realizeaza dupa finalizarea taierilor si stropirilor sezoniere, dar inainte de inflorire, pentru a proteja pomii de daunatori in perioada de vegetatie. Toamna, varul se aplica dupa caderea frunzelor, pentru a proteja scoarta de crapaturi cauzate de temperaturile scazute din timpul iernii.

Prepararea Varului pentru Pomii Fructiferi

Cum se face varul pentru pomi? Ei bine, pregatirea pentru varuirea pomilor este un proces simplu care necesita urmatoarele ingrediente:

 • 10 litri de apa
 • 2-3 kilograme de var proaspat stins
 • 1 kilogram de argila (lut sau pamant galben)
 • Putin balegar (de preferinta de cal)
 • 100 grame de sare grunjoasa

Amesteca toate ingredientele pana obtii o pasta omogena. Este esential ca varul sa fie pregatit in ziua in care intentionezi sa varuiesti pomii, pentru a asigura eficienta maxima a solutiei.

O alta “reteta” cunoscuta printre pomicultori este si aceasta: 

 • 2-3 kilograme de var stins
 • 10 litri de apa
 • 50 grame de aracet (pentru o aderenta mai buna)
 • 250 grame de sulfat de cupru sau 100 grame de sare grunjoasa

Amesteca varul stins, aracetul si sulfatul de cupru (sau sarea) in apa pana obtii o pasta omogena.

Cum se Varuiesc Pomii Fructiferi?

Dupa pregatirea solutiei, urmeaza aplicarea acesteia pe trunchiul pomilor:

Curata scoarta: Foloseste o perie de sarma moale pentru a indeparta scoarta uscata si ouale de insecte.

Aplicarea varului: Cu o bidinea moale, o pensula sau un trafalet pentru a incepe sa aplici varul de sub primele ramuri ale coroanei si continua in jos pana la baza trunchiului. In zonele greu accesibile, poti folosi un pulverizator pentru a aplica varul.

Straturi multiple: Pentru o protectie eficienta, aplica cel putin doua straturi de var, asigurandu-te ca varul patrunde in toate crapaturile scoartei.

Alege o zi insorita pentru varuirea pomilor, astfel incat solutia sa aiba timp sa se usuce corespunzator inainte de eventualele ploi.

Ce var se foloseste la Pomii Fructiferi?

Pentru varuirea pomilor fructiferi, se utilizeaza varul stins. Acesta este cel mai potrivit datorita proprietatilor sale dezinfectante si protectoare. Varul stins este preferat deoarece este mai putin coroziv si mai sigur pentru plante comparativ cu varul nestins.

Beneficiile Varuirii Pomilor

Varuirea pomilor fructiferi aduce numeroase beneficii, printre care mentionam:

Protectia impotriva daunatorilor: Varul distruge ouale de insecte si parazitii ascunsi in crapaturile scoartei.

Prevenirea dezvoltarii muschilor si lichenilor: Acestea pot afecta sanatatea pomilor si calitatea fructelor.

Protectia impotriva crapaturilor: Aplicarea varului toamna previne crapaturile scoartei cauzate de inghet.

Strat protector impotriva razelor solare: Varul reflecta lumina solara, prevenind supraincalzirea scoartei in timpul verii.

Cand se da cu var pe pamant?

Aplicarea varului pe pamant in jurul pomilor fructiferi este o practica mai putin obisnuita decat varuirea trunchiurilor, insa poate fi utila in anumite conditii pentru a controla pH-ul solului si a reduce incidenta anumitor daunatori si boli. 

Iata cand si cum se poate face aceasta operatiune:

Cand se da cu var pe pamant la pomii fructiferi?

 • Primavara devreme

Dupa taiere si stropire: Aplicarea varului pe pamant poate fi facuta in aceeasi perioada in care se aplica si varul pe trunchiuri, adica primavara devreme, dupa ce pomii au fost toaletati si stropiti, dar inainte de inflorire.

 • Toamna tarziu

Dupa caderea frunzelor: Toamna tarziu, dupa ce pomii si-au pierdut majoritatea frunzelor, aplicarea varului pe pamant poate ajuta la dezinfectarea solului si la reducerea populatiei de daunatori care se refugiaza in sol pentru iarna.

Asadar, varuirea pomilor fructiferi nu este doar o traditie agricola, ci si o masura optima pentru sanatatea si productivitatea livezii tale. Cu putina atentie si grija, pomii tai vor fi protejati si vor oferi roade bogate an de an.