Cererile de Plată se Depun Online pe Platforma IPA!

IPA ONLINE
Cuprins

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură oferă fermierilor acces gratuit la IPA Online, un program informatic revoluţionar ce facilitează completarea electronică a Cererii de plată. Disponibil la adresa http://lpis.apia.org.ro, acest instrument permite agricultorilor să gestioneze eficient informaţiile referitoare la exploataţiile lor.

Ce este IPA Online?

IPA Online este un program informatic gratuit care iti permite să completezi electronic Cererea de plată. Aplicatia poate fi folosită oriunde există un computer conectat la Internet: la domiciliu, la sediul exploatatiei, la primărie, la centrul APIA etc.

IPA Online îti pune la dispoziție lista parcelelor pentru care ai solicitat sprijin în anul anterior, cu suprafețele determinate în urma controalelor realizate de specialistii Agenției, precum și schița parcelelor agricole.

Pentru fiecare parcelă în parte, poți modifica, corecta sau completa datele în conformitate cu informațiile noi referitoare la suprafață și cultură, și, de asemenea, schița parcelei. 

Programul realizează verificări ale datelor pe care le înscrii și, dacă acestea nu sunt complete sau au necorelari evidente, va afișa o avertizare, ajutându-te astfel să completezi corect cererea unică de plată. De asemenea, poți stabili datele finale pe parcursul mai multor zile, astfel încât, dacă ai nevoie de verificari, poți sa întrerupi lucrul cu aplicația și apoi să-l reiei, având păstrate datele completate anterior. Astfel, te poți deplasa pe teren sau poți solicita sprijin pentru identificarea corecta a parcelei și completarea suprafeței acesteia.

În plus, pe IPA Online vei putea accesa rezultatele controalelor din anii precedenți.

Cum poți folosi IPA Online?

Pentru a completa Cererea de plată folosind această aplicație, ai nevoie de un nume de utilizator și o parolã pe care numai tu le cunoști. Este recomandat ca, la prima logare în aplicație, să fie schimbată parola primită, ca să fii sigur că numai tu ai acces. Pentru recuperarea parolei uitate, este necesar a fi comunicat responsabilului de dosar o adresă de e-mail validă, iar recuperarea parolei se poate face conform instrucțiunilor din Ghidul de utilizare a aplicației IPA Online.

Pentru a învăța cum să folosesti programul, poți folosi butonul de asistent din aplicație, unde vei găsi Manualul de utilizare. Poți, de asemenea, să consulți manualul pe Internet, poți participa la sesiunile de instruire realizate de APIA sau poți cere sprijin specialiștilor APIA.

De ce să folosești IPA Online?

  • Poți face completarea Cererii de plată pe parcursul mai multor ședințe de lucru, cu mai multă atenție și mai corect.
  • Nu mai este nevoie sa desenezi parcelele pe hărți de hârtie.
  • În timp ce lucrezi poți afla: ce suprafață ai desenat pe hartă;

dacă parcela desenată se suprapune peste cele desenate de alți fermieri; dacă ai declarat o suprafață mai mare decât suprafața blocului fizic.

  • Riscul depunerii unei cereri de plată incorecte este mult mai mic, ca și riscul de a primi sancțiuni din această cauză.
  • În anul următor completării electronice a Declarației de suprafață, tot ce trebuie să faci este să verifici dacă există modificări în cerere și să faci numai acele modificări, realizând o importantă economie de timp.
  • Declarația de suprafață completată de tine va fi automat introdusă în Sistemul Integrat de Administrare și Control – aplicatie prin care APIA verifică cererea ta de plată. Astfel, autorizarea la plată se va face într-un timp mai scurt și vei primi sprijinul financiar mai repede.
  • Atunci când completezi Cererea de plată actualizezi doar datele ce au suferit modificări față de anul anterior.
  • Se reduce timpul de completare a cererii la sediul APIA iar probabilitate de a introduce date gresite este mai micã.
  • Responsabilitate datelor declarate și digitizarea parcelelor îti aparține, de aceea trebuie să declari corect suprafețele și culturile utilizate în anul de cerere curent.

Detalii Utile

  • Cererea de plată trebuie înregistrată la APIA, în registratură electronicã, pentru a fi preluată pe fluxul de lucru în vederea acordării sprijinului.
  • Dacă nu ai primit un număr de înregistrare, înseamnă că nu ai depus Cererea de plată.
  • Trebuie sa fii atent la mesajele de atenționare pe care le afișează programul IPA Online, pentru a evita să primești solicitări ulterioare de clarificare din partea APIA și pentru a avea o cerere cât mai corectă.
  • Este recomandată consultarea periodica a site-ului APIA, pentru a fi la curent cu ultimele informații puse la dispoziție de instituție.
  • Pentru o cât mai eficientă comunicare între fermieri si angajații APIA, este indicată furnizarea numărului de telefon și a adresei de e-mail utilizate de către fermieri.

Pe site-ul nostru vei găsi stiri de la apia actualizate, ce au ca scop informarea corectă cu privire la schimbările din acest sector.